Menu Zavřít

Akontace se používá, když zákazník nemá dostatečné finanční prostředky. Funguje jako nevratná záloha

9. 8. 2023
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos

Akontace je částečná platba předem nebo první mimořádná splátka, se kterou se můžete setkat například u hypotečních úvěrů, leasingů nebo nákupů na splátky. Využívá se v situacích, kdy nemá zákazník po ruce dostatečnou finanční hotovost, aby mohl celý produkt nebo službu zaplatit jednorázově ihned.

Co je akontace?

Akontace vychází z italského výrazu ,a conto, česky ,na účet. Lze ji vnímat jako částečnou platbu předem nebo první mimořádnou splátku. Setkat se pak můžete i s označením nevratná záloha, protože jde vlastně o uhrazení procentuální části ceny. Tato částka bývá zpravidla vyšší než následující pravidelné splátky.

Akontace se využívá hlavně v případech, kdy zákazník nedisponuje dostatkem financí k uhrazení celkové ceny transakce. Proto se s ní běžně setkáte u aut na leasing, hypotečních úvěrů či splátkového prodeje. Zaplacením akontace potvrzuje zákazník svůj závazek, díky čemuž pak dosáhne na lepší podmínky při splácení.

Jak se určuje výše akontace?

K výpočtu akontace se v naprosté většině případů využívají procenta. Můžete se tedy setkat s tím, že akontace bude například 10, 15 nebo 20 procent (nejčastěji se pohybuje v rozmezí 10 – 30 procent, vyšší akontace nebývá tak obvyklá). U některých produktů ale může být nastavena fixní finanční částkou, která zahrnuje veškeré poplatky a doplňkové položky.

Obecně platí, že čím je akontace vyšší, tím méně klient ve výsledku přeplatí. Tímto způsobem lze příznivě ovlivnit výši měsíčních splátek i samotnou úrokovou sazbu. Akontace navíc zvyšuje klientovu bonitu, což se promítne do příznivějších podmínek úvěru.

Nákup bez akontace (akontace 0 %)

Pokud je nějaké zboží nebo služba označeno jako nákup bez akontace nebo akontace 0 %, znamená to, že zákazník předem nic neplatí. Občas se můžete setkat také s označením nulová akontace. Pokud si tedy pořídíte například auto bez akontace, můžete si ho hned odvézt domů.

Akontace u hypotéky

U hypotečních úvěrů se akontací myslí část ceny nemovitosti, kterou kupující uhradí ze svých vlastních prostředků. Pro lepší představu si uvedeme názorný příklad:

Chcete si koupit nemovitost za pět milionů. Část kupní ceny, konkrétně jeden milion (20 procent), jste si již našetřili předem. Tuto částku můžete zaplatit jako akontaci. Na zbývající cenu nemovitosti, což jsou v tomto případě čtyři miliony, si pak můžete vzít hypotéku.

Pochopitelně se dá sjednat i hypotéka bez akontace. Zde ale musíte počítat s tím, že podmínky úvěru budou méně výhodné a vy budete platit vyšší úroky. Pravidelné měsíční splátky budou tudíž citelně vyšší. Sjednávat si tento typ hypotéky je riskantní, protože hrozí, že se klient dostane do problémů se splácením. Pokud na tomto způsobu trvá, existují tři možnosti, jak na něj dosáhnout:

  • ručit jinou nemovitostí,
  • vzít si další úvěr,
  • půjčit si od blízkých nebo známých.

Trochu jinak je tomu u stavebního spoření. Zde vystupuje akontace jako částka, kterou musí klient nejprve naspořit, aby mu byl úvěr poskytnut.

Akontace u leasingu

Leasingy se sjednávají nejčastěji u automobilů. Pokud si pořídíte auto na leasing, nejste jeho skutečným majitelem. Tím je po celou dobu splácení leasingu leasingová společnost. Po určité době můžete auto za symbolickou částku od této společnosti odkoupit.

Auta na leasing bez akontace nabízejí leasingové společnosti jen málo. Je to dáno tím, že tento typ leasingu je vnímám jako rizikovější. Počítejte tedy s tím, že pokud si budete chtít pořídit vůz bez akontace, budou pravidelné splátky o dost vyšší než v případě, kdy složíte první mimořádnou splátku.

Pokuty a trestné body za dopravní přestupky aneb jak funguje bodový systém v ČR
Přečtěte si také:

Pokuty a trestné body za dopravní přestupky aneb jak funguje bodový systém v ČR

Akontace u splátkového prodeje

Akontace bývá velmi často používána také u splátkového prodeje. Jedná se o určitou část ceny produktu, kterou musí zákazník uhradit hned. Zbývající část sumy se rozloží do pravidelných splátek na zvolené období.

EBF24

Akontace v zahraničním platebním styku

S akontací se můžete setkat i v mezinárodním platebním styku, konkrétně jako s jednou z forem takzvaných hladkých plateb (peněžní převody mezi bankovními účty). Pokud panuje mezi dodavatelem a odběratelem vzájemná důvěra, mohou se domluvit na tom, že odběratel zaplatí celou částku až po předání zboží.

Pro dodavatele je ale výhodnější, pokud mu odběratel zaplatí určitou částku ještě před předáním zboží. Představuje to pro něj určitou pojistku, která snižuje riziko odstoupení kupujícího od dohody. Finanční obnos může být také využit k financování výroby.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).