Menu Zavřít

Aktivisté obsadili rypadlo Lomu Vršany. Protestují proti prodeji Počerad Tykačovi

29. 10. 2019
Autor: Sev.en

Osm aktivistů, kteří dnes časně ráno obsadili rypadlo v hnědouhelném Lomu Vršany, protestuje touto formou už víc než 12 hodin proti tomu, aby ČEZ případně prodal elektrárnu Počerady společnosti Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Policie je na místě, dál s nimi vyjednává a snaží se je přesvědčit, aby místo opustili. Podle mluvčí společnosti Sev.en Gabriely Sáričkové Benešové technici a policisté obnovují dodávku elektřiny na rypadle.

Policie přijala hlášení o protestu kolem 06:00. „Z rypadla odejdeme, až skončí doba uhelná. Chceme bezodkladný konec uhlí, uzavření elektrárny Počerady a Chvaletice, dolu Vršany a spravedlivý svět. Za klimatickou spravedlnost budeme bojovat až do konce,“ uvedli aktivisté v prohlášení. Podle textu jde o skupinu lidí, kteří nechtějí pasivně přihlížet tomu, „jak hrstka jedinců bezostyšně vykořisťuje naši planetu, ohrožuje budoucnost lidstva a jeho celkovou existenci, a to jen pro svůj zisk“. Aktivisté ale odmítli informace, podle nichž je jedním z jejich požadavků to, aby s nimi udělala rozhovor Česká televize. „Nikdo z nás takovýhle požadavek nevznášel,“ řekla jedna z aktivistek, která nechtěla být jmenována.

Elektrárna Počerady je mezi Louny a Mostem a svým instalovaným výkonem pět krát 200 MW patří k největším uhelným elektrárnám v zemi. V roce 2013 uzavřela Vršanská uhelná z dnešní skupiny Sev.en Energy s ČEZ smlouvu o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady na 50 let a součástí byly i dvě opce na prodej elektrárny. První opci mohl ČEZ na základě smlouvy využít v roce 2015. Tehdy ji nevyužil a elektrárna zůstala jeho majetkem. O druhé opci na prodej k roku 2024 musí ČEZ rozhodnout do konce letošního roku.

Do skupiny Sev.en Energy nyní patří hnědouhelná elektrárna Chvaletice, kterou dříve ČEZ také vlastnil. Žádosti elektrárny o výjimku na budoucí evropské limity emisí rtuti a oxidů dusíku vyhověl v létě Pardubický kraj. Úřad ale stanovil omezující podmínky. Rozhodnutí zatím nenabylo právní moci. Elektrárna uvedla, že k dosažení nově požadovaných limitů by byla nutná další investice 1,4 miliardy korun.

Mluvčí společnosti Sev.en Sáričková uvedla, že dají aktivistům k dispozici teplý čaj. Zástupce z hnutí Limity Matěj Divecký ČTK řekl, že aktivisté komunikují jen s policejními vyjednavači, dodal, že z firmy s nimi nikdo nehovoří. „Čaj ani elektřinu s nimi neřešili. Navíc by ji jednak nepřijali a jednak ji ani nepotřebují,“ řekl Divecký. Mluvčí společnosti potvrdila, že všechno včetně komunikace řídí policie.

Ekologové žádají konkrétní datum konce uhlí. Svazy varují před okamžitým odstavením elektráren

 Uhelná elektrárna v Mělníku

Dále čtěte:

Uhelné elektrárny škodí ovzduší více než hutě, největším znečišťovatelem Česka jsou Počerady

Požadují výjimky, podávají žaloby: energetiky tráví rtuť

ebf - tip - debata

Emisní výjimka pro chvaletickou elektrárnu Pardubicím nevadí, neodvolaly se

Znečišťovatelé budou moci vypouštět až 40 procent rtuti nad limit

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).