Menu Zavřít

Aktivní nováčci

29. 4. 2005
Autor: Euro.cz

Zahraniční investice

PRAHA (hns) - Nové členské země Evropské unie se z čistých příjemců investic stávají aktivními investory v zahraničí, což platí i pro Českou republiku. Zveřejněná studie rakouské společnosti Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) uvádí, že objem prostředků přímo investovaný novými členy EU v zahraničí dosáhl hodnoty 2,3 miliardy euro a směřoval především do jihovýchodní Evropy. „Tím se nové státy EU staly jedním z významných činitelů ovlivňujících hospodářství zemí v této oblasti,“ komentovala výsledky studie hlavní ekonomka BA-CA Marianne Kagerová.
K největším přeshraničním investičním projektům tohoto typu patří tuzemská akvizice českého Unipetrolu polským PKN Orlen a převzetí tří bulharských energetických firem společností ČEZ. Následují akvizice maďarské OTP v Rumunsku (Robank) a Chorvatsku (Nova Banka) a maďarského zpracovatele ropy MOL v Rumunsku (převzetí aktivit Shellu).
Další dobrou zprávou je, že zaznamenaný trend pokračuje i v letošním roce. „Maďarský telekom Matáv podepsal převzetí společnosti Telekom Montenegro, ČEZ finalizuje akvizici rumunské distribuční společnosti Oltentia za 150 milionů eur a OTP se zajímá o srbský bankovní trh,“ dodává Kagerová. Zahraniční investice firem z nových členských zemí loni činily asi jednu šestinu z patnácti miliard eur, které formou přímých zahraničních investic do těchto zemí naopak proudily.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).