Menu Zavřít

Aktivní Slováci

23. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Pražská energetika

CIF24

PRAHA (foj) - Minoritní podíl v Pražské energetice změní majitele. Vedení elektrárenské společnosti ČEZ se rozhodlo prodat 34 procent akcií za 4,4 miliardy korun slovenské investiční skupině J&T. Většinovým akcionářem regionální distribuční firmy je Pražská energetika Holding.
„Máme dlouhodobý zájem o českou energetiku, rozhodně se nejedná o spekulaci, která by počítala s razantním navýšením hodnoty. Tomu odpovídá i poměrně vysoká cena, kterou jsme za podíl zaplatili, “ řekl týdeníku EURO jednatel J&T Daniel Křetínský. Dodal, že podobná aktiva se v energetice prodávají na trhu jen zřídka a nejsou příliš často k mání. „Firmy si je spíš mezi sebou vyměňují,“ tvrdí Křetínský. Vedení společnosti J&T počítá s tím, že miliardová investice nebude v energetice poslední. „Máme zájem o další menší energetickou společnost,“ přiznal Křetínský.
Ekonomové předpokládají, že hodnota minoritního podílu v nejbližších letech vzroste. „Současný vzestup cen elektřiny v západní Evropě, který se projeví i na tuzemském trhu, je pro firmy z oboru pozitivní,“ vysvětlil analytik společnosti Atlantik finanční trhy Roman Cenek.
Slovenskou firmu za vítěze výběrového řízení doporučila CA IB Corporate Finance, která tendr organizovala. Jediným kritériem soutěže byla cena. O menšinový podíl v Pražské energetice projevily původně zájem tři desítky uchazečů, postupem času však jejich řady prořídly na zhruba deset zájemců. Druhou pozici za J&T ve výběrovém řízení obsadila německá energetická firma EnBW, třetí pak další německá společnost E.ON a na čtvrtém místě skončila málo známá investiční společnost Charlton.

  • Našli jste v článku chybu?