Menu Zavřít

Akvaparky ani hotely ne!

12. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Středočeský kraj ing.

O jedenáct zdravotnických zařízení, které Středočeský kraj v prosinci nabídl k prodeji přes inzerát, je značný zájem. „Celkem 57 uchazečů si dosud vyzvedlo zadávací dokumentaci, o každé zařízení se zajímá nejméně pět subjektů. Nejvíce o nemocnici v Berouně, a to jedenáct,“ řekl týdeníku EURO mluvčí kraje Martin Kupka. Již nyní je splněna představa regionu, aby se o každé zařízení ucházelo minimálně pět firem, i když závazné přihlášky dosud nejsou zaregistrovány.
Zdravotnické objekty, z nichž se některé nacházejí v centrech měst a disponují rozsáhlými pozemky, by mohly přilákat i podnikatele s nemovitostmi a developery. Ti by se ovšem museli vypořádat s podmínkou kraje na zachování stejného rozsahu zdravotní péče i v příštích pěti letech. U nejvíce zadlužené Nemocnice Beroun, jež za rok 2004 vykázala záporný hospodářský výsledek 10,5 milionu korun, je tato lhůta stanovena na jeden rok.
Pokud by majitel uvedené podmínky nedodržel, hrozí mu sankce deseti milionů korun. „Nechceme, aby místo nemocnic vyrostly akvaparky či hotely,“ avizoval Kupka s tím, že kraj bude preferovat především ty subjekty, které předloží schůdný a životaschopný model fungování zdravotnického zařízení. „Například bychom uvítali navýšení sociálních lůžek, jichž máme v současnosti oproti přebývajícím akutním lůžkům nedostatek,“ míní krajský mluvčí.
Uzávěrka nabídek končí v případě berounské nemocnice 31. ledna, u ostatních zařízení 15. února. Vítěze výběrových řízení pak navrhnou jednotlivé komise. „Hejtman Petr Bendl nově nad rámec zákona rozhodl, že definitivně o prodeji rozhodne nejen rada, ale i zastupitelstvo kraje, aby se předešlo případným politickým střetům. První rozhodnutí by měla padnout počátkem března,“ vysvětlil mluvčí.

WT100

Zařízení, která Středočeský kraj nabídl k prodeji: Nemocnice: Beroun, Brandýs nad Labem, Mělník, Nymburk, Hořovice, Rakovník, Třebotov
Léčebny dlouhodobě nemocných: Vojkov, Prčice
Ústav pneumologie a onkologie na Pleši
Geriatrické a rehabilitační centrum Kladno

Pramen: Středočeský kraj

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).