Menu Zavřít

AKVIZIČNÍ HOREČKA STOUPÁ

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Spojení MCI WorldCom a Sprint bude největší světovou fúzí.

Třetí největší operátor dálkových hovorů na území Spojených států MCI WorldCom se minulý týden dohodl na převzetí svého rivala, firmy Sprint. Transakce, jež se má stát největší fúzí světa (v hodnotě 129 miliard USD), proběhne formou výměny akcií a má být dokončena v druhé polovině příštího roku.

Otázka života a smrti.

Akvizice a fúze v telekomunikacích se v poslední době staly (nejen v USA) pro firmy z oboru doslova otázkou života a smrti, jak napsala agentura Bloomberg. Spojování firem v odvětví je tak na denním pořádku. Firmy se tímto způsobem snaží (v konfrontaci s příchodem nových technologií) obstát ve stále větší konkurenci.

Společnost MCI WorldCOM tedy nutně potřebovala k posílení svého postavení na trhu dalšího partnera, a tak oslovila firmu Sprint. Ovšem po několikatýdenním jednání vstoupila do hry významná regionální společnost BellSouth (působí v devíti státech USA) a nabídla za Sprint víc. Avšak MCI WorldCom hbitě zareagovala a svou nabídku zvýšila. Její výkonný ředitel Bernard Ebbers nakonec za Sprint nabídl 77 miliard USD a dalších 38 miliard dolarů hodlá zaplatit za dceřinou firmu Sprint PCS, provozující mobilní telefonní síť. Nabídnutá částka zahrnuje i položku na likvidaci dluhu Sprintu ve výši čtrnácti miliard dolarů.

Ještě není vyhráno.

Je známo, že se firma BellSouth jen tak nevzdává. Přestože spojení již odsouhlas ily managementy Sprintu i MCI WorldCom, je docela dobře možné, že se pokusí ještě znovu zasáhnout.

Další překážku vidí odborníci v tom, že transakce podléhá schvalovacímu procesu antimonopolních orgánů v USA, kde by rovněž mohly nastat problémy. Jsou také obavy z možného dopadu fúze na nezeměstnanost v zemi. Analytici argumentují t ím, že v době, kdy WorldCom přebírala za čtyřicet miliard firmu MCI, vedlo to k poměrně výraznému propouštění.

Výhrady k novému propojení dvou gigantů vyslovily také Deutsche Telekom a France Telecom, které mají každý ve Sprintu podíl deset procent. Postěžovaly si, že nebyly přizváni k jednáním o připravované fúzi. Deutsche Telekom se údajně zpočátku také zajímal o koupi Sprintu, ale prý od svého záměru ustoupil. Naopak France Telecom, který má navíc ještě šestiprocentní podíl v divizi mobilních telefonů Sprint PCS, dnes zvažuje, že oba své podíly prodá, a tudíž nezůstane akcionářem amerického obra. Potvrdil to i mluvčí francouzské firmy Bruno Janet s tím, že zisk z tohoto obchodu by měl přinést 46 miliard francouzských franků (7,5 miliardy USD). Těmito penězi prý chce France Telecom financovat svou expanzi jinde.

Vlna fúzí pokračuje.

EBF24

Po zprávě o převzetí Sprintu společností MCI WorldCom se okamžitě objevila informace, že am erická telekomunikační jednička AT&T, která bude nově vzniklému gigantu notně šlapat na paty, hodlá spolu s firmou Dobson Communications koupit (ve společném podniku) operátora mobilních telefonů American Cellular za 2,32 miliardy dolarů. Všechny tř i společnosti podle agentury Reuters dohodu minulý týden schválily.

Fúze a akvizice jsou fenoménem světové ekonomiky. Světový objem fúzí a akvizic dosáhl za prvních devět měsíců letošního roku podle oficiálních údajů 2,2 bilionu dolarů. Dochází k nim ve všech sektorech, ale největší aktivitu vykázaly právě telekomunikace.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).