Menu Zavřít

Dvacet let Česka v NATO: Albrightová a Petříček se opřeli do Putina

12. 3. 2019
Autor: čtk

V den dvacátého výročí připojení České republiky k Severoatlantické alianci přichází ze Španělského sálu Pražského hradu poměrně ostrá slova vůči Moskvě. Vladimir Putin by měl podle účastníků konference respektovat mezinárodní právo.

Psal se pátek, 12. března 1999, kdy Polsko, Maďarsko a Česká republika rozšířily tehdy šestnáctičlennou Severoatlantickou aliance. Přesně dvacet let poté, v úterý 12. března 2019, se vojenští i političtí zástupci všech tří zemí a dalších států sešli na Pražském hradě, aby uplynulé dvě dekády zhodnotili.

Jedním z hostů na konferenci byla Madeleine Albrightová, pražská rodačka a bývalá ministryně zahraničí USA. “Nemůžeme pomáhat Putinovi, který se snaží alianci rozdělit a podkopat naši demokracii,” apelovala ve Španělském sálu Pražského hradu na země střední a východní Evropy.


Zeman je pro posílení mise NATO v Afghánistánu. Kritizuje mírové rozhovory s Tálibánem

 Prezident Miloš Zeman


V jejích slovech pak pokračoval i český šéfdiplomat Tomáš Petříček (ČSSD). “Moskva musí respektovat mezinárodní právo i svobodnou volbu sousedních zemí,” prohlásil. Dotýkal se především ruské agrese směrem k Ukrajině a výhrůžek, které Moskva používá v souvislosti s možným vstupem Kyjeva a Gruzie do NATO.

ebf - tip - debata

Souhlasíte s tím, aby výdaje na obranu ve výši 2 procent HDP byly zakotveny v zákonu?

Gruzie je dnes partnerskou zemí aliance a už se podílí na několika spojeneckých misích. Mluví se o tom, že do paktu by mohla vstoupit v roce 2021. V případě Ukrajiny je situace kvůli zamrzlému konfliktu s Ruskem podporovanými ozbrojenci na Donbasu mnohem komplikovanější.

Babiš: Členství v NATO je v existenčním zájmu Česka
Členství v NATO je v existenčním zájmu Česka, země této velikosti se sama neubrání, řekl na konferenci premiér Andrej Babiš. Vyzval také alianci, aby se ještě víc než nyní zaměřila na boj proti mezinárodnímu terorismu, který považuje za hlavní hrozbu.

„Historie 20. století nám ukázala, že země naší velikosti se sama neubrání. Proto je naším existenčním zájmem být členem tohoto obranného spolku,“ řekl Babiš. Být členem NATO podle něj také znamená, že jsme spolehlivým partnerem, který ctí zásady svobody a demokracie a za kterého jsou partneři připraveni se zasadit.

Zdroj: ČTK

Přečtěte si také:

O krok blíže k vesmírným silám. Trump nařídil vytvořit nové armádní velitelství

USA stáhnou z Afghánistánu až polovinu vojáků, píší média

Trump v soukromí mluví o odchodu USA z NATO, tvrdí New York Times

Generál Pavel varuje: Aktivity Ruska jsou pro Česko větší hrozba než terorismus

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).