Menu Zavřít

Alespoň inspirující modely

15. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Nejmovitější stovka disponuje téměř 78 miliardami liber

Britové jsou posedlí bohatstvím. Počet novinových článků a televizních dokumentů o způsobu života těch, kteří „na to mají“, by v Česku leckoho ohromil. V České republice je dosud nevídaná i v Británii uplatněná hloubka novinářského zájmu a nekompromisní zacházení s detailem. To, co Brity vzrušuje, ovšem nevychází z pocitu závisti. Bohatství je symbolem úspěchu – a úspěšní představují role modelů. Modelů, které sice nelze do důsledku následovat, ale přece jen: mnozí tvrdí, že alespoň inspirují.

Super stovka.

Prvních tisíc nejbohatších Britů vlastní majetek v hodnotě 155 861 milionů liber. Polovinou této částky ovšem disponují ti, kteří se umístili v první stovce. Co možná zarazí, je poznání, že zatímco Britové letos věnovali na různé charitativní projekty průměrně 0,7 procenta svých příjmů, Američané třikrát tolik. Vysvětlení? Většinu z nejbohatších Britů prý v posledních měsících příliš poškodila krize světových trhů.
I přes globálně zaznamenané zpomalení ekonomického růstu má letošní seznam tisícovky nejbohatších Britů, který zveřejnil nedělník Sunday Times, své hrdiny. Není jím ani vévoda z Westminsteru, nejbohatší Brit vůbec (4900 milionů liber), ani další podobní „dědicové“. Zdědit rozsáhlé pozemky v centrálním Londýně či na anglickém venkovu nevyžaduje příliš velkou invenci k jejich neustálému zhodnocování. Hrdiny jsou spíše ti, kteří zbohatli buď z ničeho, anebo alespoň téměř z ničeho. Příklady? Letos přitahuje Joanne K. Rowlingová, nejbohatší selfmadewoman Velké Británie. První knihu o mladém kouzelníkovi Harry Potterovi vydala v roce 1997 a dnes je bohatší než královna Alžběta II. Majetek v hodnotě 280 milionů liber ji řadí na 122. místo, panovnice je s 250 miliony na místě 133. Mezi byznysmeny nepochybně zaujme majitel obchodních řetězců s oblečením (Arcadia, Top Shop, Top Man, Miss Selfridge) Philip Green. Jednak vede tabulku těch, kteří nabyli svůj majetek nejrychleji (Green začal podnikat v roce 1992), a pak se dokázal propracovat z 35 pozice na místo šesté, protože od loňska zvýšil své jmění ze 700 milionů liber na 1836 milionů. Krize nekrize, Philip Green koupil konkurenční řetězec BHS a příští rok se může dostat ještě výš. Je jedním ze soutěžících o síť potravinových supermarketů Safeway.

Prvních deset.

Jak už bylo řečeno, nejbohatším z bohatých je vévoda z Westminsteru, který v první tisícovce patří mezi 247 dědiců. Ostatní členové „Top 1000“ nabyli své majetky vlastními nápady a podnikáním.
Mezi ty, kteří měli nápad, patří také druhý nejbohatší Brit Hans Rausing. Brit? Rausing přišel do Británie v osmdesátých letech z rodného Švédska a dost možná, že příští rok již ze seznamu vypadne: britská média bez ustání útočí na jeho daňové aranžmá a sedmasedmdesátiletý muž uvažuje o stěhování do teplejších krajin. Stejně již prodal bratrovi akcie firmy Tetra Laval, která vyrábí papírové krabice na trvanlivé mléko a učinila jej bohatým.
Ani třetí nejbohatší muž Británie (v seznamu je uváděn se svou ženou Slavicou a částkou 2400 milionů liber) své jmění nezdědil. Dvaasedmdesátiletý Bernie Ecclestone, syn loďaře ze Suffolku, osvědčil podnikatelské vlohy již ve škole, když vydělával na prodeji koláčů spolužákům. Později, když pro zranění předčasně ukončil závodnickou kariéru, proměnil automobilové závody Formule 1 v jednu z nejvýdělečnějších sportovních show na světě. Sunday Times uvádí, že v letech 1989 až 1996 inkasoval plat ve výši 132 milionů liber. Kromě 25 procent akcií podniku Formule 1 vlastní Ecclestone několik nákupních center v Asii a hotel ve Švýcarsku.
První ženu žebříčku nalézáme na místě čtvrtém. Je to dědička. Charlene de Cavalhová, jediná dcera loni zesnulého nizozemského pivovarského magnáta Freddieho Heinekena. Charlene žije v Londýně s manželem Michelem, který je bankéřem v City. Někteří ironičtí komentátoři konstatují, že ji příliš nevzrušilo, když její jmění za poslední rok pokleslo z 2970 milionů liber na 2284 milionů.
To šestašedesátiletý Joseph Lewis, legendární hráč na trzích se zahraničními měnami, je jiný počtář. Sice v posledních letech tratil a pohoršil si na místo osmé, ovšem na jeho útok vůči mexickému pesu z roku 1995 se prý nezapomíná. Druhou největší sázkou jeho života byla spekulace s akciemi aukčního domu Christie´s.
První desítku uzavírá dědic, náměstek ministra pro vědu a inovaci v současné labouristické vládě a nejštědřejší britský politický donátor v jedné osobě. Prarodiče lorda Sainsburyho z Turville založili obchody Sainsbury´s v roce 1869. Dnešní řetězec supermarketů téhož jména sice zažívá svého druhu renesanci po úspěšných reklamních kampaních, v nichž vystupoval mladý, televizními pořady zpopularizovaný kuchař Jamie Oliver, ale přesto největší konkurent Tesco rodinné firmě uniká. Stejně jako Philip Green, také Sainsbury´s soutěží o koupi méně úspěšné sítě obchodů Safeway, ale přísné regulační předpisy dávají Sainsbury´s spíše menší šance. Lord Sainsbury, člen Blairova kabinetu, působil v rodinné firmě 35 let - a šest let stál v jejím čele. V několika posledních letech daroval desátý nejbohatší Brit labouristické straně 11,5 milionu liber; rodinná nadace Gatsby Charitable Foundation je ovšem ještě štědřejší. Jenom loni dala 23,6 milionu liber na pomoc postiženým dětem.

Charita.

Otázka charitativních darů je vůbec zajímavá. Ačkoli nízký „darovací index“ vysvětlují mnozí tím, že přišly špatné časy, pohled na tabulku nejvýraznějších dárců říká, že důvod musí být jiný. Například – píší někteří komentátoři ironicky – nezájem pomáhat druhým.
Pořadí nejštědřejších dárců (nikoli na politické, ale na obecně prospěšné účely) vede John Lancaster, s „pouhými“ 95 miliony. Majitel firmy na dřevěné krovy a střechy, 345. nejbohatší Brit, letos daroval 6,95 procenta svého majetku, přičemž desátý donátor v pořadí, Doreen Lofthouseová z rodinné reklamní společnosti, jinak 377. nejbohatší občan spojeného království, věnovala již jen 1,88 procenta.

Starý známý.

První muž, který je z poslední doby výrazněji znám i v České republice, stojí v popředí druhé desítky (na místě dvanáctém). Ocelový magnát Lakshmi Mittal majitel druhé největší ocelářské skupiny na světě LNM, která ovládá v Čechách Novou huť Ostrava, patří k těm (letos spíše méně častým) osobám, které za poslední rok ze svého jmění neztratili. Mittal si polepšil z loňských 900 milionů liber o 410 milionů a analytici to přičítají zlepšeným podmínkám na světových trzích s ocelí. Dařilo se také finanční divizi – LNM Capital, vydělala za rok 185 milionů liber. A vyhlídky? Také dvaapadesátiletý Mittal má šanci za rok povýšit; pokud se mu ovšem podaří koupit klíčovou britskou ocelářskou společnost Corus, o což usiluje.
Přestože je Mittal poměrně vysoko, nejeví o něj v současnosti britská média příliš velký zájem. O prvním muži žebříčku, který pochází z umělecké branže, platí pravý opak, byť zaujímá až místo 29. Paul McCartney ovšem nezaujme svými 760 miliony liber, na jeho bohatství jsou všichni zvyklí. Britské publikum vzrušuje především nedávná svatba s šestadvacetiletou modelkou Heather Millsovou, neboť jeho děti se veřejně netají svým nesouhlasem. Ale toto je žebříček bohatství: také bývalý člen Beatles si ve srovnání s loňskem polepšil, především proto, že v roce 2001 vydané album Beatles 1 mu vyneslo více než deset milionů liber.

Fotbalisté až v pozadí.

Zdaleka největší pozornost ale letos sklidila již zmíněná spisovatelka Joanne K. Rowlingová. Skutečnost, že její majetek přesáhl majetek královnin, se objevovala v titulcích, nadtitulcích a článcích rozličných britských periodik po několik týdnů. Letošních 280 milionů liber bývalé edinburské svobodné matky žijící ze sociálních podpor ale nepochází především z knih a z psaní. Naopak. Nejméně polovinu majetku získala z prodeje práv na filmy, počítačové hry, karty a podobné produkty nesoucí potterovské znaky. Snad i proto ji sestavovatelé britského žebříčku nezařadili mezi spisovatele, nýbrž do kategorie „film a televize“. V ní Rowlingová vede před Madonnou a Guyem Ritchiem, před Robertem Stigwoodem a před Catherine Zetou Jonesovou a Michaelem Douglasem.
Nebyl to ovšem úplný britský žebříček, kdyby neobsahoval podrubriku „fotbal“. Fanoušci jednotlivých hráčských hvězd ať se ale nemýlí. Například nejbohatší hráč David Beckham se svými padesáti miliony (a celkovým 689. místem) a nejbohatší trenér Alex Fergusson s 30 miliony do ní takřka nevešli. Je totiž vyhrazena výhradně majitelům a spolumajitelům fotbalových klubů. Vede Joseph Lewis, podílník mužstev Tottenham Hotspur a Glasgow Rangers - ano, přesně ten, kterého jsme představili na celkovém místě osmém. Následuje rodina Mooreova, která investovala do FC Liverpool (majetek 1255 milionů liber) a Fred Walker, spolumajitel Blackburn Rovers (650 milionů).

Chybějí podnikatelky.

Pokud se týká podobných řebříčků, je otázkou, co všechno, kromě dráždivé zajímavosti pro řadu čtenářů, přinesou. Mezi nezpochybnitelné informace patří například struktura žen mezi britskými boháči. Kopíruje totiž většinu sociologických studií, které tvrdí, že britský byznys je stále především záležitostí mužů.
Pokud se podíváme na první desítku žen, většina z nich je zaznamenána buď coby spoluvlastník s manželem, anebo jako dědička. Platí to jak o Charlene de Cavalhové (vzpomeňte na Heineken), tak o bývalé modelce Slavice Ecclestoneové (viz Bernie a Formule 1), tak o třetí v pořadí Kirsten Rausingové (dědictví). Ani na dalších místech se toto schéma příliš nemění. Dědičky, manželky či majitelky pozemků se střídají se spisovatelkami (Rowlingová je devátá), zpěvačkami (Madonna třináctá) a herečkami (Catherina Zeta Jonesová sedmnáctá). Ženy – podnikatelky lze nalézt v samostatnějším postavení zatím jen v seznamu bohatých, kterým dosud nebylo třicet let. Ani v tomto žebříčku to ale nemají lehké. Jejich majetky se pohybují kolem tří, pěti milionů liber, a to je prozatímní aréna mnohých mladých fotbalistů.

EBF24

Ty akcie...

Nezpochybnitelnou informaci o britské společnosti nabízí soupis tisícovky nejbohatších na svém konci. Kde leží majetková hranice tisíce nejbohatších Britů?
O pozice se na 976. až 1000. místě dělí lidé, jejichž majetek je oceněn na třicet milionů liber. Ty podle pohybu kursu odpovídají 130 až 150 milionům českých korun. I v této skupině je řada dědiců, zpěvačka Annie Lenoxová, trenér fotbalistů Alex Ferguson, ale i několik podnikatelů, kteří se v žebříčku objevují poprvé. Majitel firmy na výrobu automobilových alarmů, výrobce potravin, zpracovatel bavlny, výrobce počítačů, obchodník s nemovitostmi. Ti všichni pravděpodobně myslí na to, že příští rok mohou být výš. Na nejbohatšího muže-dědice zřejmě nemají. Ale příklady řady selfmademanů z první desítky jsou z reálného života.
To, co všech tisíc mužů a žen spojuje, je pochopitelně závislost na vlivech britské, evropské a světové ekonomiky. Nejčastějším důvodem ztráty majetku byl v uplynulém roce pokles cen akcií. (Postihl šestnáct z dvaceti lidí, kteří vedou tabulku nejvýraznějších finančních ztrát.) Ti, co naopak nejvíce získali, většinou buď zhodnotili dobré investice (deset případů z dvaceti), anebo dokázali zvýšit zisky navýšením výroby, prodeje či racionalizací (pět příkladů z dvaceti). Takže: varování pro české sázkaře a sportkaře. Nikdo z první tisícovky nejbohatších Britů nevyhrál své jmění ve zdejší oblíbené loterii. Naopak. Ta za sebou zanechala jen stovky tisíc poražených.

Deset nejbohatších 1. vévoda z Westminsteru 4 900 milionů liber 2. Hans Rausing 4 800 milionů 3. Bernie a Slavica Ecclestoneovi 2 400 milionů 4. Charlene a Michel de Carvalhovi 2 284 milionů
5. David a Simon Reubenovi 2 100 milionů 6. Philip Green 1 850 milionů
7. Sri a Gopi Hindujaovi 1 836 milionů
8. Joseph Lewis 1 800 milionů
9. Kirsten Rausing 1 600 milionů 10. lord Sainsbury s rodinou 1 500 milionů

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).