Menu Zavřít

ALESPOŇ ŠEST

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Komerční banka

ebf - tip - debata

Představenstvo Komerční banky by mělo mít alespoň šest členů. Na páteční tiskové konferenci to prohlásil předseda dozorčí rady banky Karel Kopp s tím, že to je nezbytný počet. „Představenstvo je totiž současně podle německého modelu výkonným managementem, a k efektivnímu řízení banky je tento počet nezbytný, vysvětlil. Nyní má pouze čtyři členy. Kopp má představu, že by měli být nejprve zvoleni předseda a generální ředitel, který by si poté vybral další členy.
Ministr financí Pavel Mertlík přitom v pátek uvedl, že změny v představenstvu banky by měly být dokončeny před rozesláním informačního memoranda, tedy podle harmonogramu ministerstva financí v polovině května. Člen představenstva banky Peter Palečka potvrdil, že o banku má nadále zájem čtrnáct investorů.
V souvislosti s obchodním případem s rakouskou B.C.L. Trading do dnešního dne opustilo Komerční banku podle Palečky více než deset lidí „evidentně spjatých s případem . Místopředseda představenstva Petr Budinský uvedl, že celý objem poskytnutých finančních zdrojů firmě B.C.L., tedy 8,4 miliardy korun, má již banka zcela pokryt rezervami. Případ B.C.L. se tak podepsal na tvorbě celkového objemu rezerv na ztráty z úvěrů, jichž banka ke konci roku 1999 podle auditovaných výsledků měla 17, 4 miliardy korun. Vzhledem k masivní tvorbě rezerv banka skončila podle IAS ve ztrátě 9,8 miliardy korun, objem zisku před tvorbou rezerv dosáhl 7,6 miliardy korun.
Kapitálová přiměřenost banky činila 10,3 procenta s tím, že do ní bylo započítáno navýšení kapitálu o 9,5 miliardy korun pouze z části, a to ve výši 5,7 miliardy korun. To je objem splacený do konce roku v prvním kole úpisu. Nebyla započítána operace s Konsolidační bankou, při níž KB vyvedla za 60 miliard korun špatných úvěrů do KONPO, s. r. o., dcery Konsolidační banky. Tuto transakci banka zaúčtuje v letošním prvním kvartále a očekávaný pozitivní dopad ve výši kolem sedmi miliard korun použije na posílení rezerv (více o Komerční bance na str. 34).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).