Menu Zavřít

ALIANCE SE ŠPANĚLY

23. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Bertelsmann

Frankfurt (Dow Jones) – Německý mediální gigant Bertelsmann a španělská telekomunikační společnost Telefónica minulý týden oznámily poslední ze série dohod, díky nimž má vzniknout globální mediálně–technologická aliance. Analytici to sice nepokládají za tak bombastické spojení jako Time Warner a AOL, ovšem je neobyčejně zajímavé svým spektrem aktivit a oboustrannou výhodností. Společnosti získají v celosvětovém měřítku velice silnou pozici v mediální tvorbě a mezi providery internetových služeb. „Bertelsmann se bude starat o náplň, Terra Lycos o internet a Telefónica zajistí telekomunikační spojení, uvedl madridský analytik. Terra Networks jsou internetovou filiálkou Telefóniky, která před několika dny získala americký portál Terra Networks.

Bertelsmann se nyní rozhodl zbavit svých internetových služeb a nadále se hodlá orientovat na e–commerce s mediálními produkty a službami. Právě poslední smlouva s Telefónicou se týká prodeje části internetových aktivit, divize mediaWays za 1,6 miliardy eur.

EBF24

Telefónica současně minulý týden získala přístup do německé sítě pevných linek. Někteří analytici jsou přesvědčeni, že tato akvizice je pro Španělsko ohromným úspěchem. Získává Telefónice přístup do telefonní sítě třetí největší světové ekonomiky, což by jí mělo pomoci v další expanzi. Tato dohoda dává Bertelsmannu novou možnost pustit se do aktivit přes mobilní sítě. K tomu získá od Telefóniky jedenáctiprocentní podíl ve španělské soukromé televizi Antena 3 TV.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).