Menu Zavřít

Alternativně na internet

12. 12. 2002
Autor: Euro.cz

Volba operátora

PRAHA (oh) – Služba volba operátora od začátku prosince neslouží pouze k telefonování z pevné linky. Nyní je možné zvolit si operátora rovněž pro vytáčené připojení k internetu. Společnost GTS totiž spustila službu Volba Plus, která umožňuje kromě přenosu hlasu i možnost výběru operátora pro internetové připojení.
Tarify GTS jsou oproti cenám Českého Telecomu nižší, například marketingový šéf GTS David Duroň mluví zhruba o třetinové úspoře nákladů oproti připojení přes dominantního operátora. Minuta připojení do sítě vyjde ve špičce na osmaosmdesát haléřů, mimo špičku klienti GTS zaplatí 48 haléřů za každou minutu. Konkurenční Český Telecom nabízí v nejpoužívanějším programu Standard v první desetiminutovce připojení minutu po 1,40 koruny ve špičce, každá další minuta přijde na osmdesát haléřů. Mimo špičku platí klienti Telecomu minutově 55 haléřů v prvních deseti minutách připojení, dále je účtováno pětadvacet haléřů za minutu. „Minutová tarifikace je výhodná zejména pro uživatele pracující s internetem kratší dobu a především je transparentnější než impulsy,“ domnívá se Duroň. O jedné věci je však přesvědčen: „Pro firmy je internet jedním z rozhodovacích prvků při volbě operátora. Je znát, že současná politika připojení k internetu je značně nevyhovující.“
Duroň tvrdí, že službu využívá několik stovek klientů, za typického uživatele označil středně velkou firmu, jejíž měsíční telefonní účty dosahují pěti až deseti tisíc korun. „Připojeny jsou samozřejmě i menší firmy a domácnosti, ale tato hranice je určitým psychologickým limitem, kdy už je úspora hodně viditelná,“ řekl Duroň týdeníku EURO. Jediným omezením pro volbu operátora od GTS je minimální měsíční účet, který je stanoven na 500 korun. „To je fakticky předplatné, které zákazníci čerpají při volání a připojení k internetu,“ dodal.
Ostatní alternativní operátoři zatím internet prostřednictvím volby operátora nenabídli, ale s podobnou nabídkou přijít hodlají. Contactel plánuje zprovoznění začátkem příštího roku, Aliatel čeká na vyřešení záležitostí o propojovacích poplatcích s dominantním operátorem. „V průběhu ledna začneme připojení k internetu nabízet našim klientům, cenově bude poměrně blízké nabídce GTS, každopádně to bude levnější než nabídka Telecomu,“ řekla týdeníku EURO mluvčí Contactelu Romana Tomasová. „Jakmile Aliatel dořeší všechny propojovací záležitosti s Českým Telecomem, budeme vědět i víc o cenách. V současnosti odhaduji spuštění služby na dva až tři měsíce,“ tvrdí mluvčí firmy Petra Kopecká.
Pro používání sítí alternativních operátorů je u hlasových služeb potřeba vytočit čtyřmístnou předvolbu daného operátora, nebo mít nainstalováno speciální směrovací zařízení. Oproti tomu využívání konkurenčních sítí pro internetové připojení je jednodušší: předvolba je přednastavena přímo v počítači.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).