Menu Zavřít

Amarouny do USA. Český startup vyrábějící „úplnou“ náhradu stravy dál expanduje

31. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Český startup Heaven Labs chce expandovat do Spojených států se svojí superpotravinou Mana. V Kalifornii plánuje výrobu i sklady. Nyní vyváží do 26 zemí světa. Firma letos očekává obrat 100 milionů korun, dvakrát tolik co loni. Největší zájem o "jídlo ve formě nápoje" je v Německu, kam šlo v prvním pololetí 3000 zásilek. Nápoj a prášek Mana dokáže podle výrobce zcela nahradit běžnou stravu.

Podíl exportu na tržbách dosahuje v letoším roce 27 procent obratu. Za rychlým růstem vývozu, který meziročně stoupl o 93 procent, je ve značné míře zavedení dopravy zdarma po celé Evropě, ale také otevírání nových skladů, ze kterých se do příslušných států i jejich sousedních zemí produkty lépe expedují.

Firma nyní hledá další exportní teritoria. Mezi hlavní destinace patří Německo kam směřuje polovina vývozu, Velká Británie s podílem 11 procent a dále Španělsko, Rakousko, Francie, Slovensko a další země.


Solit a vydělávat. Potravináři si hýčkají nezdravé hotovky

 Výroba zmrazené pizzy, ilustrační foto


Letos společnost otevřela sklady ve Španělsku a Německu, v jednání je nový sklad ve Velké Británii. „Doprava zdarma nám otevřela dveře do všech evropských států a odhalila pravý potenciál trhu. Na druhou stranu také odstranila překážky nerozhodnutých zákazníků nás vyzkoušet. I když se to na první pohled zdá jako nevýhodná strategie, tak v růstu je to optimální globalizační marketingový nástroj,“ ubezpečuje zakladatel společnosti Jakub Krejčík.

Firma připravuje expanzi i na americký trh, kvůli administrativním překážkám se ale zpozdila. „Obchod s USA má svá pravidla, a založení pobočky podléhá administrativním náležitostem, které musíme překonat. Konkrétně nyní pracujeme na dokumentu o transferových cenách, který definuje funkci firem v jedné vlastnické struktuře,“ vysvětluje Krejčík.

ebf - tip - debata

Heaven Labs, která vznikla jako startup v roce 2014, investuje i do výroby a logistiky. V Uhříněvsi, kde je výroba, společnost pořídila větší sklad s novou výrobní linkou a najala dalších 15 zaměstnanců. Podle Krejčíka jde o jedinou českou firmu vyrábějící úplnou náhradu stravy.

Přečtěte si více o potravinách:

O lančmítu a lidech

Pochází čokoládové mléko z hnědých krav? Miliony Američanů si to myslí

Největší obchodní řetězce v Česku ovládají hlavně němečtí majitelé

Biochemik odvrací lidstvo od masa krvavými veganskými hamburgery


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).