Menu Zavřít

Amazon varuje: Brexit bez dohody s EU může vyvolat občanské nepokoje

23. 7. 2018
Autor: čtk

Pokud Británie opustí Evropskou unii bez dohody o brexitu, hrozí do dvou týdnů občanské nepokoje. Myslí si to ředitel britské divize amerického internetového gigantu Amazon Doug Gurr. Amazon přišel s tímto varováním jako první technologická firma na pátečním setkání zástupců velkých firem s novým britským vyjednavačem o brexitu Dominikem Raabem. Před dopady neřízeného brexitu varoval i nový britský ministr zahraničí Jeremy Hunt.

S tímto nejhorším scénářem prý jeho firma ve svých plánech kalkuluje. Gurrova poznámka ostatní hosty velmi překvapila, někteří se k předpovědi Amazonu postavili skepticky.

Mluvčí Amazonu odmítl zprávu potvrdit, ale nevyvrátil ji. Dodal ale, že společnost stejně jako ostatní zvažuje různé scénáře, i ty velmi nepravděpodobné, aby mohla poskytovat spolehlivé služby svým zákazníkům a malým firmám, které na ni spoléhají.

Že je odchod Británie z EU bez dohody nyní velmi pravděpodobný, řekl dnes Hunt. Odůvodnil to tvrdým postojem vyjednavačů brexitu za EU. Nový britský ministr zahraničí zároveň před následky neřízeného brexitu varoval.

EBF24

„Mou skutečnou obavou je, že by to pozměnilo postoj britské veřejnosti vůči Evropě na celou generaci,“ řekl Hunt, který tento měsíc ve funkci nahradil Borise Johnsona. Ten podal demisi kvůli svému odporu vůči novým návrhům vlády Theresy Mayové týkajících se podmínek odchodu země z Evropské unie. Británie podle něj oslabuje své vyjednávací pozice, když se chystá zachovat více vazeb s EU na úkor své samostatnosti.

O brexitu dále čtěte:

Ministr pro brexit Davis po sporu s Mayovou rezignoval. Nahradí ho Raab

Británie chce usilovat o zónu volného obchodu. Připravuje se ale i na tvrdý brexit

Vyšší investice do obrany či výzkumu. Komise navrhla první rozpočet EU po brexitu

Brexit bude podle plánu Mayové, parlament schválil zákon o odchodu země z EU

Hra o kohezní fondy. Chudé regiony Evropy se obávají úbytku peněz z Bruselu

MMF: Brexit bez dohody bude stát EU 1,5 procenta HDP


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).