Menu Zavřít

Amazon ve formě: zisk podruhé za sebou překonal hranici miliardy dolarů

27. 4. 2018
Autor: čtk

Americký internetový prodejce Amazon zvýšil v prvním čtvrtletí díky růstu internetového prodeje a vyšší poptávce po cloudových službách zisk i tržby. Zisk podle jeho dnešního sdělení meziročně stoupl na 1,6 miliardy dolarů (necelých 34 miliard korun) ze 724 milionů dolarů. Již druhý kvartál za sebou tak překonal hranici jedné miliardy, což se firmě dosud nikdy nepodařilo.

Tržby se meziročně zvýšily o 43 procent na 51 miliard dolarů. Oba údaje výrazně překonaly očekávání analytiků. Velmi ziskový obrat z cloudových služeb stoupl o 49 procent na 5,4 miliardy dolarů, analytici v průzkumu společnosti Thomson Reuters I/B/E/S v průměru udávali pouze 5,25 miliardy dolarů. Akcie Amazonu po závěru obchodování přidala sedm procent.

Firma již minulý týden uvedla, že počet předplatitelů její prémiové služby Amazon Prime, v jejímž rámci získají zákazníci za paušální poplatek dopravu zdarma a další výhody, přesáhl 100 milionů. Společnost nově nabízí i službu doručení přímo do kufru zákazníkova auta.

WT100

Amazon v poslední době čelí kritice amerického prezidenta Donalda Trumpa, že platí málo na daních a zneužívá služeb americké pošty. Podle agentury DPA je skutečným důvodem Trumpovy kritiky jeho nespokojenost s tím, jak o něm píší noviny The Washington Post, které vlastní šéf Amazonu, Jeff Bezos.

Přečtěte si také:

Amazon je konečně v češtině. Místní e-shopy se mohou začít bát

Obliba e-shopů roste. Češi v nich utrácí více

Amazon překonal v tržní kapitalizaci majitele Googlu Alphabet


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).