Menu Zavřít

Amazon vyráží do boje s konkurenty Temu a Shein. Zákazníkům nabídne levné čínské zboží, jeho doprava ale bude trvat déle

1. 7. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Internetový obchod Amazon.com plánuje spustit službu zaměřenou na přepravu oblečení, zboží do domácnosti a dalších produktů přímo ze skladů v Číně
  • Tento krok je reakcí na rostoucí konkurenci ze strany populárních nízkonákladových e-shopů Temu a Shein
  • Dodání zboží z Číny sice bude trvat 9 až 11 dnů, američtí zákazníci ovšem získají objednané produkty za nižší cenu

Odvětví elektronického obchodování se neustále vyvíjí a přizpůsobit se tomu musí také ti největší hráči na trhu. To je i případ amerického giganta Amazon.com, který dlouhou dobu kladl důraz především na rychlé dodání objednaného zboží. S vysokou inflací v posledních letech ovšem stále více zákazníků při nákupech zohledňuje především nízkou cenu. Tohoto faktu už využily třeba čínské společnosti Temu a Shein, které v poslední době masivně rostly hlavně kvůli svým velmi levným nabídkám.

Aby tedy Amazon nepřišel o své dominantní postavení na americkém trhu, rozhodl se, že sleví z vlastních dosavadních standardů na rychlé doručení. Firma na své platformě spustí zcela nový kanál, na němž bude možné zakoupit levné neznačkové oblečení a také různé výrobky do domácnosti pocházející z Číny.

Kupujete si zboží na internetových obchodech Temu a Shein?

Veškeré zboží objednané přes tuto službu bude americkým zákazníkům odesláno přímo z Číny, takže doručení má podle Wall Street Journal trvat zhruba devět až jedenáct dnů od zadání objednávky. Novinka představuje zásadní změnu v celém obchodním modelu Amazonu, protože až dosud bylo zboží prodávané čínskými obchodníky na této platformě skladováno přímo ve Spojených státech, což samozřejmě výrazně zvyšovalo náklady.

Akcie Amazonu mírně vzrostly

Amazon zatím neupřesnil, co bude možné přes novou službu koupit, a neuvedl ani datum jejího spuštění. Z interní firemní prezentace ale vyplývá, že v nabídce lidé najdou převážně menší zboží s nižšími výrobními náklady, jako třeba pouzdra na mobilní telefony, hrnky nebo nástroje na masáž obličeje.

Outstream Placeholder

„Naše společnost vždy zkoumá nové způsoby spolupráce s našimi prodejními partnery, abychom mohli zákazníkům nabídnout nižší ceny a větší výběr zboží,“ okomentoval současné plány tiskový mluvčí Amazonu. Akcie firmy už na novinku zareagovaly, a to kladně – krátce po jejím zveřejnění si připsaly zhruba dvě procenta.

Temu je nejstahovanější bezplatnou aplikací

Ačkoliv Amazon díky zavedení novinky přijde o svoji velkou konkurenční výhodu v podobě rychlého doručení zboží, podle expertů firma mnoho jiných možností, jak zákazníkům nabídnout výrazně levnější zboží, neměla. „Jediný způsob, jak mohl Amazon vyrovnat ceny s Temu a Shein, bylo replikovat systém jejich dodavatelského řetězce,“ řekl Juozas Kaziukėnas, zakladatel společnosti Marketplace Pulse, která se zabývá výzkumem trhu.

Je přitom jasné, že Amazon skutečně musel na rychlý růst svých konkurentů nějak reagovat. O popularitě obou firem svědčí třeba fakt, že Temu je v současnosti nejstahovanější bezplatnou aplikací na obchodu Apple Store v USA, zatímco Shein se podle poskytovatele dat Sensor Tower pohybuje na sedmém místě.

MMF24

Internetová tržiště vzala český e-commerce útokem a vyhnala cenu online reklamy o pětinu výš, ukazuje analýza
Přečtěte si také:

Internetová tržiště vzala český e-commerce útokem a vyhnala cenu online reklamy o pětinu výš, ukazuje analýza

Vzestup obou firem a dalších zahraničních internetových obchodů umožnilo hlavně americké opatření, které uděluje téměř všemu zboží v hodnotě menší než 800 dolarů (asi 18 700 korun) výjimku z placení cla. Z tohoto pravidla chce nyní ostatně těžit i sám Amazon.

Ten už v posledních měsících zavedl několik kroků, jež měly zabránit odlivu zákazníků. Firma například na svém webu zviditelnila cenově výhodné položky, aby je zákazníci snadněji našli. Kromě toho společnost prodejcům snížila některé poplatky za nabízení levného oblečení a rozšířila výběr těch položek, jež jsou dostupné pro doručení ve stejný den.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).