Menu Zavřít

Amazon vyzkouší 30hodinový pracovní týden

29. 8. 2016
Autor: Anna Vacková, Mladá fronta

Americký gigant Amazon hodlá ve vlastních řadách otestovat kratší pracovní dobu. Někteří zaměstnanci společnosti stráví v práci jen 30 hodin týdně ve čtyřech dnech.

V rámci experimentu Amazon vytvoří několik pracovních skupin, které budou za 30 hodin týdně v zaměstnání dostávat tři čtvrtiny mzdy těch, kteří budou pracovat klasických 40 hodin. Projekt je specifický v tom, že kratší pracovní dobu budou mít všichni členové jednoho týmu, včetně managementu.

Řada dalších firem ve Spojených státech také zkrátila pracovní dobu (například poradenská společnost KPMG), přední internetový prodejce je z nich však zdaleka největší. Z počátku se to bude týkat jen několika desítek zaměstnanců Amazonu ve Spojených státech. Česka se program nedotkne.

„Chceme vytvořit pracovní prostředí, které se přizpůsobí kratšímu času, ale stále bude rozvíjet úspěch a kariérní růst,“ tvrdí Amazon podle listu Washington Post. „Tento nápad byl vytvořen s ohledem na rozmanitost zaměstnanců a s uvědoměním si toho, že tradiční pracovní týden nemusí sedět každému.“

Minulý rok přední internetový prodejce čelil kritice, že nutí své zaměstnance k práci přes čas – až k 80 hodinám týdně téměř bez dovolených. Článek v New York Times velice ublížil reputaci Amazonu. Společnost však odmítá, že by s tím současný krok souvisel.

MMF24

Po 30hodinové pracovní době volá řada odborníků. Loni byl ve Švédsku proveden experiment, podle kterého se po zkrácení týdne na 30 hodin (bez snížení mzdy) zvýšila produktivita práce Švédů, píše server CNBC. Ještě radikálnější je například mexický miliardář Carlos Slim (4. nejbohatší člověk světa dle časopisu Forbes), jenž by 30hodinový pracovní týden napěchoval pouze do tří dnů.

Celosvětově se běžně pracovní doba stanovená zákonem pohybuje kolem 40 hodin, stejně jako je tomu od roku 1946 ve Spojených státech. Podle dat OECD průměrný Američan (včetně kratších úvazků a sezónních prací) pracuje 34,4 hodiny týdně, pro srovnání, Čech stráví v zaměstnání jen o něco kratší dobu - 34,15 hodiny. Nejméně pak pracují Němci (26,37 hodiny) a naopak nejvíce Mexičané (42,85 hodiny).


Šéf Amazonu se nemá špatně. Čtěte:

Amazon zlatou žilou. Bezos už je bohatší než Buffett

Šéf Amazonu si splnil sen. Ve Star Treku bude hrát mimozemšťana

Jeff Bezos a jeho ikonický smích (Autor: Steve Jurvetson; BY CC 2.0; Flickr)

Čtěte dále:

Amazon se chlubí vlastní leteckou flotilou. O zásilky se postará 40 boeingů

Amazon jako Uber. Doručovat za něj může kdokoliv

Otřásla Rockefellerovým impériem. Teď její příběh zfilmuje Amazon


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).