Menu Zavřít

Ambice na rekord

11. 3. 2004
Autor: Euro.cz

BMW

PRAHA (tpk) – Bavorské novinky počátku letošního roku, sportovně užitkové BMW X3 a kupé 645, se zatím na trhu ujaly a automobilka se chystá do dalších segmentů. Na podzim by se mělo objevit nejmenší BMW, označené jako řada 1, a začíná se mluvit také o velkoprostorových vozech.
Šéf automobilky Helmut Panke předpokládá pro letošní rok rekordní výsledky. Velký prostor k růstu se podle něj nabízí v Asii, a zejména v Číně, kde by chtěl do roku 2008 zdvojnásobit počet prodaných vozů na 150 tisíc.
V únoru BMW Group prodala na celém světě téměř 78 tisíc automobilů, čímž jednak o 4,2 procenta předčila výsledek ze stejného období loni a jednak se přiblížila německé jedničce v luxusních autech Mercedesu (jeho skupina prodala ve druhém měsíci necelých 82 tisíc vozů včetně Smartů a Maybachů). Na rozdíl od svého konkurenta však má BMW, do něhož patří značky Mini a Rolls-Royce, větší podíl nových modelů v nabídce. Poslední z německé trojky – Audi – své výsledky dosud nezveřejnilo.
Za první dva měsíce letošního roku BMW prodalo asi 152 tisíc vozů, což je o 1,6 procenta méně než loni. Společnost vysvětluje snížení tím, že mnichovská továrna automobilky kvůli modernizaci přerušila výrobu od Vánoc do konce ledna. Nové modely jí ale pomáhaly. X3 se představilo na trhu 10. ledna a od té doby automobilka dodala zákazníkům 5400 těchto aut, luxusního kupé řady 6 se za stejné období prodalo 1220 vozů. V blízké době by se měly na trh dostat kombi řady 5 a kabriolet řady 6. Brzy se v showroomech objeví rovněž Mini Cabrio, jehož prodeje by měly dosahovat asi pětiny celkového odbytu značky Mini.
S Rolls-Roycem Phantom je Helmut Panke spokojen a předpokládá, že by v letošním roce BMW Group měla prodat asi tisíc těchto luxusních automobilů.
V Česku si automobily BMW a Mini za první dva měsíce vybralo 259 zákazníků. V porovnání se stejným obdobím loni jde o nárůst o 167 prodaných aut. Nových BMW X3 se zatím prodalo 23 kusů, zájem je mezi zákazníky o BMW pětkové řady (83 za první dva měsíce).
Výsledky hospodaření za rok 2003, které automobilka zveřejnila koncem minulého týdne, ukazují, že její tržby vzrostly o 2,1 procenta na 41,53 miliardy eur, zatímco čistý zisk se o 3,6 procenta snížil na 1,95 miliardy.

WT100

Vyrostlo jen Mini
(celosvětové prodeje BMW Group v lednu a únoru 2004)
značka počet vozů meziroční změna
BMW 124 040 -2,6 %
Mini 28 025 +2,7 %
Rolls-Royce 90 -

  • Našli jste v článku chybu?