Menu Zavřít

AMERIČANÉ CHTĚJÍ DO SPOJENÝCH HUTÍ

8. 8. 2001
Autor: Euro.cz

CMC a Třinecké železárny

PRAHA – Ochotu podílet se na restrukturalizaci domácího hutnictví veřejně deklarovala americká hutní společnost Commercial Metals Company (CMC), která od loňského dubna drží jedenáct procent akcií Třineckých železáren. „Spolu s Třineckými železárnami zvažujeme vstup do Českého ocelářského podniku (ČOP). Záleží však na tom, za jakých podmínek bude tato společnost vznikat a zda projekt bude životaschopný, uvedl prezident Commercial Metals International Hans Zöllner. Dodal, že v žádném případě CMC, která nyní sestavila pětiletý plán na zvýšení rentability Třineckých železáren, tento nadějný projekt neohrozí. Pokud by byly podmínky projektu vyhovující, vloží CMC do Českého ocelářského podniku peníze, a to především provozní kapitál.

Britská společnost Eurostrategy totiž navrhla, aby Třinecké železárny převzaly ostatní severomoravské hutě, a vytvořily tak dohromady ČOP. Akcionáři Třince (vedle CMC je to hlavně Moravia Steel) proto minulou středu koupili přes RM–Systém 11,5 procenta akcií Nové huti od Družstevního holdingu. „Tento podíl je čistě referenční, chceme tím potvrdit náš zájem o integraci domácího hutnictví, uvedl předseda dozorčí rady železáren Tomáš Chrenek.

EBF24

CMC vznikla již v roce 1915 a poslední čtvrtstoletí hospodaří se ziskem. Loni utržila 2,7 miliardy dolarů a vydělala 46 milionů dolarů. Firma ročně produkuje 2,3 milionu tun oceli, 26 tisíc tun měděných trubek a zpracovává 2,1 milionu tun železného šrotu. Firma zaměstnává 7600 lidí. Akcie má kótovány na burze v New Yorku a jejími akcionáři jsou finanční instituce, jako například Dimensional Fund Advisors, Barclays Bank, Goldman Sachs a další.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).