Menu Zavřít

Američané na čekané

10. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Exministr Vladimír Dlouhý by velmi chtěl být u privatizace pivovaru Budějovický Budvar

Lidé z Anheuser-Busch zcela určitě nesedí v St. Louis s rukama v klíně poté, co česká vláda loni vyhlásila do světa záměr prodat Budějovický Budvar a začala k tomu chystat předpolí. Tykadla amerického gigantu, který si na Budvar myslel už začátkem devadesátých let, zasahují do Česka různými způsoby. Zapojil se i bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý. „V České republice zastupuji zájmy společnosti Goldman Sachs, která samozřejmě vývoj kolem potenciální privatizace Budvaru sleduje. Tato velká investiční banka má blízký vztah k Anheuser-Busch a jsem s touto pivovarnickou společností v kontaktu. Nemám ale žádný mandát, abych ji tady zastupoval,“ tvrdí Dlouhý a podotýká, že Goldman Sachs spolupracuje i s dalšími světovými pivovarnickými skupinami.

Univerzální poradce.

Americká investiční banka, jejíž barvy Dlouhý hájí, by se podle něj ráda stala hlavním poradcem při prodeji Budvaru, a to buď na straně prodávajícího, nebo jednoho z kupujících. „Předpokládám, že po transformaci národního podniku na akciovou společnost vyhlásí stát tendr na privatizačního poradce. Nikde však není psáno, že se do něj nakonec přihlásíme, nebo že jej vyhrajeme. Můžeme také pracovat pro některého z případných velkých zájemců o koupi, a ti mohou být dva až tři,“ uvažuje Dlouhý. Nehlásí se přitom k tomu, že by během minulého roku zprostředkoval schůzku lidí z Anheuser-Busch s ministrem zemědělství Petrem Gandalovičem (ODS), který připravuje převod Budvaru na „privatizovatelnou“ formu. „Vím, že lidé z Anheuser-Busch tady byli, mluvil jsem s nimi, ale nevím, jestli se s nimi setkal také ministr Gandalovič. Nemohu to vyloučit,“ odpověděl Dlouhý.

S kým se schází.

Gandalovič popírá, že by se setkal s americkým konkurentem, který vede po celém světě řadu právních sporů s českobudějovickým pivovarem o značky Budweiser a Bud. „Získávám si jenom odborné informace,“ odpověděl ministr, který se jinak hlásí k tomu, že o Budvaru diskutuje s experty z pivovarnické branže. Americký gigant, který by si ovládnutím Budvaru otevřel cestu na evropský trh, může různými metodami „tlačit na pilu“, aby privatizaci stihla ještě současná vláda. Kabinet vedený sociálními demokraty by choutky na prodej pivovaru mohly přejít. Gandalovič, který s Budvarem spojil svou politickou budoucnost, ale podle všeho nechce nic uspěchat.

Výběr pokračuje.

První časový plán počítal s tím, že předstupeň k privatizaci - přeměna národního podniku na státní akciovou společnost - proběhne do letošního dubna. Teď se už rýsuje zhruba roční zpoždění. Ze tří adeptů měla být začátkem února vybraná poradenská firma pro transformaci, tendr se ovšem protahuje. „Proces výběru se prodloužil, neboť jeden uchazeč byl po doporučení hodnotící komise vyloučen. Proti tomu podal námitky, kterým zadavatel veřejné zakázky na výběr poradce vyhověl. Současně byl jeden z uchazečů vyzván, aby objasnil podanou nabídku,“ vysvětluje další odklad mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček. Doplnil, že komise by měla nejlepší nabídku vyhodnotit 25. února. „Smlouva s vítěznou firmou by mohla být uzavřená do konce března,“ upřesnil mluvčí. Radit při transformaci Budvaru, což je zakázka do 12,5 milionu korun, chtějí konsorcium firem Deloitte a Kříž a Bělina, společnost White & Case a advokátní kancelář Rödl & Partner.

Prodá až Paroubek?

Ačkoli se Dlouhý domnívá, že vláda by měla budějovický pivovar v rozumné době prodat, moc tomu nevěří. „Čeká nás předsednictví Evropské unie, pak se už budou blížit volby a privatizace zůstane na další vládě,“ očekává spíše. Pokud poradce doporučí přechod z národního podniku na akciovou společnost cestou speciálního zákona, několik měsíců potrvá legislativní proces. A především, Topolánkův kabinet by byl sám proti sobě, kdyby navzdory křiku opozice Budvar v předvečer voleb prodal, a ta po volebním vítězství slízla výnos z prodeje.

CIF24

Zakázané pivo

Vladimír Dlouhý je členem dozorčí rady nedávno vzniklé firmy Aetheon Capital CE. V jejím představenstvu je spolu s jeho synem Štěpánem také Zdeněk Radil, který pro novou investiční skupinu nakupuje podíly v malých a středních nezávislých pivovarech (EURO 5/2008). Jaromír Peklo, předseda představenstva Aetheon Capital CE, vylučuje jakoukoli spojitost s pivem. „Jsme manažerská společnost, která spravuje klasický investiční fond rozvojového kapitálu. S alkoholem nemůžeme mít nic společného, protože jedním z předmětů našeho zaměření jsou sociálně odpovědné investice. Pivo je osobní záležitost Zdeňka Radila,“ tvrdí Peklo, který se s Radilem a Štěpánem Dlouhým zná ze společnosti Deloitte. „Syna jsem varoval, že mé jméno je profláklé,“ reagoval exministr. Zvažuje, že z dozorčí rady vystoupí.

  • Našli jste v článku chybu?