Menu Zavřít

Američané opět zavírají bary, šíření koronaviru se nedaří zastavit

30. 6. 2020
Autor: čtk

Spojeným státům se nedaří zastavit šíření koronaviru, nové případy nemoci covid-19 rychle přibývají. Rekordy hlásí například Kalifornie. Americké státy ve snaze dostat epidemii pod kontrolu obnovují karanténní opatření a zavádějí povinné nošení roušek. V USA, kde žije 330 milionů obyvatel, se dosud podle americké univerzity Johnse Hopkinse nakazilo takřka 2,6 milionu lidí, z nichž 126.000 komplikacím souvisejícím s infekcí podlehlo.

Arizonský guvernér Doug Ducey v pondělí nařídil uzavřít bary, noční kluby, tělocvičny, kina a vodní centra na nejméně 30 dní. Od tohoto opatření si slibuje zpomalení růstu nových případů nemoci covid-19. Uvedl také, že veřejné školy nezačnou fungovat dříve než 17. srpna.

Uzavření barů a hospod počínaje 1. červencem nařídil také kalifornský okres San Diego. Opatření zpřísňují i další regiony v Kalifornii, která podle propočtu Reuters za pondělí zaznamenala rekordní přírůstek nemocných od počátku pandemie. Reuters uvedl, že nově přibylo nejméně 7418 případů a že tato bilance není konečná, neboť ještě nejsou dostupná data za všech okresů. Například v okrese Los Angeles bylo za poslední den evidováno přes 2900 případů covidu-19, což je denní rekord.

Los Angeles od 3. do 6. července uzavře všechny pláže a také plážové promenády včetně přilehlých cyklostezek, za porušení vstupu bude hrozit pokuta až tisíc dolarů (24 tisíc korun). Město tak chce zabránit tomu, aby lidé víkend s oslavou Dne nezávislosti trávili na přeplněných plážích.

Nevadský guvernér Steve Sisolak pozastavil uvolňování protikoronavirových opatření. Nevada tak nejméně do konce července zůstane v přechodné fázi a pokud se situace nezlepší, nebo dokonce zhorší, je Sisolak připraven podniknout rázné kroky.

V Kansasu guvernérka Laura Kellyová oznámila, že podepíše dekret, který většině obyvatel tohoto státu USA nařídí nošení roušek na veřejnosti. Opatření, které začne platit od pátku, bude roušky vyžadovat v obchodech a na místech, kde nebude možné dodržovat vzájemný odstup nejméně šesti stop (1,8 metru), a to nejen ve vnitřních prostorách, ale také venku.

Povinné roušky zavedla například floridská města Miami Beach či Jacksonville či okres Jefferson v Louisianě. Americká média uvádějí, že roušky alespoň nějakým způsobem vyžaduje 45 z 50 amerických států a také v hlavním městě Washingtonu, plošně jsou povinné v 18 z nich, mimo jiné v New Yorku, Marylandu, New Jersey či Pensylvánii. Naopak Iowa, Montana, Jižní Dakota, Wisconsin a Utah nosit roušky po obyvatelích nechtějí, ačkoli Utah tuto ochranu důrazně doporučuje.

EBF24

Povinné nošení roušek se nyní v USA stalo aktuálním tématem. Newyorský guvernér Andrew Cuomo, jehož stát byl ještě před několika týdny hlavním ohniskem epidemie v zemi, vyzval prezidenta Donalda Trumpa, aby exekutivním nařízením přikázal nošení roušek. Cuomo na prezidenta rovněž apeloval, aby sám šel příkladem a roušku si nasadil. Trump není příznivcem roušek a jejich nošení ponechává na osobním rozhodnutí každého, uvedl Bílý dům s tím, že prezident zároveň nemá problém s příkazy místních samospráv.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).