Menu Zavřít

Američané po inauguraci Trumpa skupují Orwellův román 1984

25. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Události kolem inaugurace nového amerického prezidenta Donalda Trumpa rapidně zvedly zájem o klasiku George Orwella 1984. Slavný román se dostal na první místo nejprodávanějších knih internetového obchodu Amazon poté, co Trumpova poradkyně Kellyanne Conwayová označila lež o návštěvě na inauguraci za „alternativní fakta“.

Slovem roku 2016 se podle vydavatelů oxfordských slovníků stal výraz post-truth, který „označuje okolnosti, kdy objektivní fakta mají menší vliv na utváření veřejného mínění než apelování na city a osobní názory“.

Conwayová možná pronesla jeden z nejzajímavějších výrazů letošního roku už na jeho začátku. Televize NBC ji konfrontovala s tvrzením Trumpova mluvčího Sean Spicera, který prohlásil, že letošní prezidentskou inauguraci navštívilo nejvíc lidí v historii, což se brzy ukázalo jako lež. Conwayová však televizi tvrdila, že mluvčí nelhal, pouze poskytl „alternativní fakta“.

Znalcům literární klasiky ihned naskočila reminiscence na Orwellův dystopický román 1984, především na některé v něm zavedené výrazy. Jedním z nich je newspeak, uměle vytvořený jazyk, který nezná ideologicky závadné myšlenky, respektive je neumožňuje vyjádřit. Slova Conwayové pak dala vzpomenout i na výraz doublethink, tedy dvojité myšlení, který v románu představoval schopnost mít v hlavě dvě protichůdné informace a zároveň oběma věřit.


Kdy a jak vznikl pojem populismus? Čtěte více:

Esej: Malé dějiny populismu

 Populismus - ilustrace


Čtenáři tak objevují v románu z roku 1949 principy, které lze aplikovat na dnešní dobu. Svědčí o tom nejlépe fakt, že se román dostal v žebříčku nejprodávanějších knih největšího světového internetového obchodu Amazon rychle až na samotný vrchol.

Obrovský zájem o klasické dílo překvapil i nakladatele Penguin, který musel rychle zareagovat a už oznámil, že naplánoval dotisk 75 tisíc vydání.

MMF24

1984 není jedinou desítky let starou knihou, která se díky americkým prezidentským volbám dočkala zvýšeného zájmu. Do stovky nejprodávanějších knih na Amazonu se tento týden dostal i román Sinclaira Lewise U nás se to stát nemůže z roku 1935, pojednávající o zvolení autoritářského prezidenta, a také Konec civilizace spisovatele Aldouse Huxleyho z roku 1932.

Dále čtěte:

Falešné zprávy - dobré zprávy. Výrostkům přinesly blahobyt

Gab je Twitter bez cenzury. Tažení proti nenávistným příspěvkům ho posiluje


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).