Menu Zavřít

Dům o velikosti garsonky. Američany zachvátila móda ekologických minidomů

24. 6. 2019
Autor: EPA-EFE/ Profimedia

Ve Spojených státech se stále častěji staví domy, jejichž plocha nepřesahuje 40 metrů čtverečních. Trend je kromě ceny motivován i úspornějším životním stylem se snahou minimalizovat uhlíkovou stopu.

Američané jsou známí tím, že mají rádi vše velké. Auta, balení jídla i nápojů. V případě domů ale začíná být moderní „downsizing“. Posledním trendem je bydlení v domech, které jsou i podle měřítek Středoevropana těsné. Rozloha se pohybuje pod 40 metry, což odpovídá české garsonce.

Majitelé těchto domů se vyžívají v minimalistickém konceptu bydlení. Kromě ceny ušetří i na provozu. Tím snižují uhlíkovou stopu svého bydlení. To bývá důležitým argumentem zejména pro mladší lidi.

Titěrný dům o rozloze 20 metrů čtverečních a vybavením na míru vyjde zhruba na 50 tisíc dolarů (1,1 milionu korun), uvedla agentura AFP.

Umíte si představit, že byste žili v domku o rozloze 40 metrů čtverečních?

„Zažíváme krizi v oblasti bydlení, kolem nás se rozpadá mnoho domů. Je těžké najít bydlení za přijatelnou cenu,“ přiznala Brandy Jonesová, jež se rozhodla před osmi měsíci pro koupi minidomku, kde žije s manželem a dvěma syny. Bydlí v Readingu v Pensylvánii. Na běžný dům za 300 tisíc dolarů (6,8 milionu dolarů) nemají peníze.

Obchodní ředitel firmy Liberation Tiny Homes Marcus Stoltzfus tvrdí, že Američané si od druhé světové války zvykli stavět stále větší domy, nyní se ale trend otáčí. Žít na malém prostoru s méně věcmi je podle něj velmi osvobozující.

Ukázka domu od Liberation Tiny Homes:

Scott Berrier, jenž žije se ženou v domě o rozloze 34 metrů, oceňuje, že okolo sebe nemají žádné zbytečnosti. Zařízení musí být funkční a minimalistické. Spotřebovávají také mnohem méně vody i elektřiny.

Jedním z „nových“ Američanů, kteří se nadchli pro bydlení na minimálním prostoru, je i Roland Fuguero. Chce se odstěhovat z uspěchaného a předraženého New Yorku do státu Oregon, kde bude žít v malém domečku. V Oregonu se pořádají speciální kurzy, jak se připravit na bydlení v domě, který není větší než jeden pokoj v bytě.

Stoltzfus připustil, že nový trend stále mnoho Američanů považuje za příliš „hipsterský“ a za krátkodobou manýru, která odezní. Podle něj tomu bude ale naopak. Čím více lidí bude v takových domech bydlet, tím více zákazníků je bude chtít.

Uvažujete o hypotéce? Spočítejte si její výši v kalkulačce

Dále čtěte:

Obývák jako kancelář: startup nabízí řešení nedostupného bydlení

MMF24

Portál Bezrealitky vstupuje na slovenský trh, láká ho růst cen tamních nemovitostí

Ceny nájmů stoupají. V Praze se platí 340 korun za metr čtvereční

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).