Menu Zavřít

Americká ekonomika roste díky spotřebitelům nejrychleji za dva roky

29. 11. 2016
Autor: čtk

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla rychleji, než se dosud předpokládalo. Hrubý domácí produkt (HDP) se v přepočtu na celý rok zvýšil o 3,2 procenta, zatímco předběžný odhad zveřejněný asi před měsícem uváděl 2,9 procenta. Ekonomiku podpořily zejména vyšší výdaje spotřebitelů, tempo jejího růstu je teď nejrychlejší za poslední dva roky.

Ve druhém čtvrtletí ekonomika vykazovala růst o 1,4 procenta a v prvním čtvrtletí o 0,8 procenta. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že tempo růstu bude ve třetím čtvrtletí po zpřesnění dat vyšší pouze o desetinu procentního bodu.

Výdaje spotřebitelů, které se na celkové ekonomické aktivitě v USA podílejí asi dvěma třetinami, vzrostly o 2,8 procenta. To je o 0,7 procentního bodu více, než uváděl rychlý odhad. Výdaje za nebytovou výstavbu, které zahrnují i výdaje na ropné vrty, se zvýšily o 10,1 procenta, nejrychleji od prvního čtvrtletí 2014. Původní údaje počítaly se zvýšením o 5,4 procenta.


Přečtěte si, jak na tom byl minulý měsíc americký maloobchod:

Maloobchodní tržby v USA v říjnu pokračovaly v silném růstu


Firemní výdaje za vybavení se naopak proti rychlému odhadu snížily výrazněji, a to o 4,8 procenta místo uváděných 2,7 procenta. Výdaje byly nižší už čtvrté čtvrtletí za sebou.

ebf - tip - debata

Vývoz ve třetím čtvrtletí vzrostl o 10,1 procenta, nejvíce od posledního čtvrtletí roku 2013. Růst je odrazem prudkého zvýšení exportu sojových bobů po nízké úrodě v Argentině a Brazílii.

Americká centrální banka (Fed) se při rozhodování o vývoji úrokových sazeb zaměřuje hlavně na vývoj zaměstnanosti a inflace. Známky ekonomického posílení podporují očekávání, že Fed se v prosinci rozhodne zvýšit úrokové sazby.

Přečtěte si, jak americkou ekonomiku ovlivní nově zvolený prezident Trump:

Americké volby: lekce z trumponomiky

Vítěz amerických voleb Donald Trump

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).