Menu Zavřít

Americká obchodní komora zahajuje kampaň proti Trumpovým clům. Do voleb investuje miliony

2. 7. 2018
Autor: čtk

Americká obchodní komora dnes zahajuje kampaň proti clům zaváděným administrativou prezidenta Donalda Trumpa. Největší obchodní lobbistická organizace USA, která je obvykle blízkým spojencem Trumpových republikánů, se domnívá, že americký prezident riskuje globální obchodní válku. A ta se pak prý dotkne peněženek Američanů.

Kampaň analyzuje finanční dopady možných odvetných opatření jiných zemí na jednotlivé americké státy. Zpráva komory například odhaduje, že zasažen by mohl být vývoz z Texasu v hodnotě 3,9 miliardy dolarů (87,6 miliardy korun). Texas každoročně prodá jen do Mexika maso za 321 milionů dolarů. A do Číny vyváží obilninu čirok za 494 milionů dolarů.

Tennessee exportuje do Číny auta za 202 milionů dolarů a do Evropy whisky v hodnotě 466 milionů dolarů. Odvetná cla by se mohla dotknout například i vývozu z Jižní Karolíny, podle komory by mohlo jít o tři miliardy dolarů. Jen do Číny tento stát vyváží auta za 1,9 miliardy dolarů.


Jak se proclila ocel. Spor Číny a USA může způsobit i války

 Čínský export


Komora podle Reuters hodlá vynaložit miliony dolarů na letošní kongresové volby, aby pomohla ke zvolení podobně smýšlejícím kandidátům, kteří prosazují volný obchod, přistěhovalectví a snižování daní. Podpořila již takto uvažující kandidáty v republikánských primárkách.

EBF24

Obchodní komora USA sdružuje tři miliony členů a historicky úzce spolupracovala s republikánskými prezidenty. V prosinci Trumpa pochválila za podpis zákona o snížení korporátní daně. Rostoucí napětí v mezinárodním obchodu ji ale postavilo do opozice vůči prezidentovi.

Dále čtěte:

Slavné oběti obchodní války. Na odvetu EU doplatí Jack Daniel’s i Harley-Davidson

Whiskey znečišťuje životní prostředí. S regulacemi bojuje i Jack Daniel‘s

Trump pohrozil EU 20procentním clem na dovoz aut

Memento pro Trumpa aneb Jak Reagan prohrál válku o japonská auta

Chce to ocelové nervy. Trumpova cla zasáhnou i české oceláře

Obchodní válka s Čínou není problém, tvrdí profesor ekonomie Taylor


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).