Menu Zavřít

Nešťastný timing: americkou nabídku stíhaček F-16 Slovensku poznamenala havárie jedné z nich

Autor: Profimedia.cz

V den, kdy americká vláda posvětila možný prodej letounů F-16 na Slovensko, se jedna tato stíhačka zřítila v Nevadě. Pilot Stephen Del Bagno patřící k legendární akrobatické skupině U.S. Air Force Thunderbirds při nehodě zahynul.

Jak uvedla agentura AFP, prodej čtrnácti moderních stíhaček F-16 v přepočtu za 60 miliard korun posvětila vláda Donalda Trumpa ve středu 4. dubna. Nyní je na Bratislavě, aby se rozhodla, jestli koupí letouny z USA, nebo se stejně jako Česko vydá cestou švédských supersoniků Jas-39 Gripen.

Nabídka prodeje letounů F-16 přišla jen krátce poté, co americké letectvo jeden tento stroj ve středu ztratilo. V kokpitu zřícené stíhačky F-16 Fighting Falcon zemřel i zkušený akrobatický letec skupiny U.S. Air Force Thunderbirds Stephen Del Bagno. „Pilot zahynul během rutinního cvičného letu,” uvedla sama akrobatická letka na svém webu. K tragédii došlo poblíž nevadské základny Nellis.

Nehoda se stala jen pár týdnů předtím, než si měli U.S. Air Force Thunderbirds v květnu připomenout 65. výročí založení. Dodnes fungují jako jediná oficiální předváděcí letka amerických vzdušných sil. Se svými stroji F-16 se účastní řady leteckých show a velkých událostí - například i zahájení legendárního čtyřiadvacetihodinového závodu v Daytoně.

EBF24

Čtěte také:

Den veteránů podle Trumpa: přehlídka za stovky milionů místo pomoci vojákům bez domova

Další gripeny pro Česko? Rozhodne se příští rok

Armádní letiště v Čáslavi


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).