Menu Zavřít

Americké nemravnosti

28. 6. 2002
Autor: Euro.cz

WorldCom Mgr.

WT100

CLINTON (CNN, rek) - Hlavním kuloárovým tématem šéfů vlád na summitu G8 v americkém Kananaskisu bylo hned při středečním zahájení rozhovorů odhalení účetních podvodů telekomunikační společnosti WorldCom. Prezident George Bush odsoudil nemravné praktiky firmy v nejnovějším americkém skandálu. „Jsem hluboce zasažen některými účetními praktikami v Americe,“ řekl Bush britskému premiéru Tony Blairovi. „Dnešní odhalení bude důkladně vyšetřeno a vyvozena odpovědnost nejen kvůli akcionářům, ale i kvůli zaměstnancům. Amerika potřebuje obnovit důvěru ve své firmy.“
WorldCom na hodinu propustil svého finančního ředitele Scotta Sullivana poté, co vnitřní audit odhalil podvody v účetnictví v hodnotě 3,8 miliardy dolarů. Účetní uzávěrky za rok 2001 a první čtvrtletí roku 2002 se budou muset přepracovat, protože nezahrnují náklady ve výši 3,055 miliardy dolarů v roce 2001 a 797 milionů dolarů v prvním čtvrtletí letošního roku. To zcela změní kladné hospodářské výsledky firmy.
Když televize CBNS oznámila, že byl Sullivan propuštěn, akcie okamžitě spadly o 75 procent. Z ohlasů v tisku vyplývá, že jde o nejčernější den v historii firmy. Zprávy o podvodech ve WorldComu, který byl symbolem obchodního úspěchu, totiž mohou firmu srazit až k bankrotu a hodně zahýbat americkými trhy. Burza se ještě ve stínu prosincového kolapsu Enronu a finančních skandálů dalších firem, jako je holding Tyco nebo televizní kabelová společnost Adelphia, stále probírá z otřesu.
„Náš management je v šoku,“ řekl k odhalení John Sidgmore, který převzal vedení firmy teprve v dubnu. Koncem téhož měsíce rezignoval na svou funkci výkonný ředitel společnosti Bernard Ebbers, který z průměrné telekomunikační firmy vybudoval jednu z nejrespektovanějších společností v odvětví. Americká burzovní komise SEC ale začala firmu vyšetřovat už za jeho vedení. Zaměřila se přitom na informace, podle nichž WorldCom poskytoval štědré půjčky, jejichž výše se odhaduje na 366 milionů dolarů, právě Ebbersovi. Nyní byl WorldCom vyzván, aby komisi předal všechny dokumenty případu k prošetření.
Rovněž Bílý dům oznámil, že ministerstvo spravedlnosti zahájilo vyšetřování, které bude vedeno souběžně se šetřením burzovní komise.
Společnost na vzniklou situaci reagovala oznámením, že z 85 tisíc zaměstnanců ve více než šedesáti zemích světa jich sedmnáct tisíc propustí. To přinese úsporu dvou miliard dolarů, které by jí měly pomoci přežít.
Zřejmě ne náhodou byl až do minulého měsíce auditorskou firmou WorldComu zdiskreditovaný Andersen, který za minulý rok přinesl výrok „bez výhrad“. Styl účetnictví předchozího vedení telekomunikačního gigantu mu patrně nevadil. Andersen byl nakonec nahrazen auditorskou firmou KPMG, navíc WorldComem najatá právní kancelář Wilmer Cutler & Pickering zahájí nezávislý audit.
Pád společnosti začal již před dubnovou výměnou managementu. Odhalení podvodu ve vykazování hospodářských výsledků jej pouze urychlilo. Z nejvyšší hodnoty akcií 64 dolarů, která kapitalizovala firmu na 180 miliard dolarů, je dnes společnost v hodnotě 2,7 miliardy. Také jednání s bankami o pětimiliardové půjčce by po nových zprávách mohla skončit neúspěchem a dostat firmu do platební neschopnosti. Akcie WorldComu spadly po zprávě televize CNBC z 83 centů na 23 centů během jednoho dne.

  • Našli jste v článku chybu?