Menu Zavřít

Americké továrny oživují. Aktivita ve zpracovatelském průmyslu je nejvyšší za tři roky

3. 7. 2017
Autor: Airbus

Aktivita ve zpracovatelském průmyslu Spojených států v červnu silně rostla a je nyní nejvyšší od srpna 2014. Přispěl k tomu růst nových zakázek, výroby a zaměstnanosti. Zpráva, kterou zveřejnila organizace ISM, naznačuje, že ekonomika USA zrychluje růst.

Index aktivity ve zpracovatelském sektoru se v červnu zvýšil na 57,8 bodu z květnových 54,9 bodu. Pokud se index nachází nad padesátibodovou hranicí, signalizuje to růst aktivity v odvětví. Zpracovatelský průmysl se na celkové ekonomické aktivitě v USA podílí zhruba 12 procenty.

Hlavní ekonom Pantheon Macroeconomics Ian Shepherdson označil zprávu za velmi dobrou a uvedl, že naznačuje, že ekonomika je dostatečně zdravá na to, aby centrální banka USA (Fed) mohla pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb.

Dílčí index nových zakázek stoupl o čtyři body na 63,5 bodu. Index výroby se zvýšil o 5,3 bodu na 62,4 bodu a zaměstnanosti o 3,7 bodu na 57,2 bodu. Růst aktivity zaznamenalo 15 z celkem 18 sektorů zpracovatelského průmyslu.

Oživení po propadu

Americké továrny výrazně oživují po propadu z přelomu let 2015 a 2016 způsobeném snížením energetického průmyslu a silným dolarem, který zdražil americké zboží v zahraničí. Loni v prosinci se začala zlepšovat i zaměstnanost v sektoru, upozornily agentury AP a Reuters.

ebf - tip - debata

Růst ekonomiky USA v prvním čtvrtletí zpomalil na 1,4 procenta z 2,1 procenta v závěru loňského roku. Ve druhém čtvrtletí však očekávají analytici zrychlení hospodářského růstu.

Přečtěte si také:

Trump, NAFTA a dvě století od Davida Ricarda

Průmyslová aktivita v eurozóně je nejvyšší za více než šest let

Průmyslová výroba v Japonsku rostla nejvíce za šest let. I přesto nenaplnila očekávání


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).