Menu Zavřít

Americké volby: lekce z trumponomiky

14. 11. 2016
Autor: Reuters

Jak bude fungovat trumpovská Amerika a jak reálný je příklon USA k izolacionismu.

Bezprostředně po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem sice většina světových trhů padala, ale jelikož promluvil na své poměry velmi státnicky a Hillary Clintonová bez váhání uznala porážku, vesměs se zase oklepaly.

Co Trumpovo zvolení skutečně způsobí, se tedy nedozvíme dřív než za několik měsíců, kdy se ujme úřadu a začne obsazovat konkrétní posty konkrétními lidmi.

Výchozí podmínky má víc než příznivé. Americká ekonomika je v solidní kondici, za třetí čtvrtletí představoval růst v přepočtu na rok překvapivě vysokých 2,9 procenta a za celý rok neporoste pomaleji než třeba ekonomika německá. Stále se vytvářejí nové pracovní příležitosti, reálné mzdy slušně rostou, a to u spodních dvou pětin domácností, v případě domácností na příjmovém mediánu i s průměrným příjmem.

Pro výsledek voleb však zřejmě nebyl podstatný ani tak poslední vývoj jako reálná kupní síla, která zůstává pod úrovní předkrizového roku 2007. A také pod úrovní, již měla mediánová domácnost před dlouhými sedmnácti lety. O tom, co dlouhá stagnace v příjmech střední třídy způsobila politicky, se určitě popíše hodně papíru. Teď je pro Donalda Trumpa důležité to, že americké domácnosti mají peníze a mohou utrácet.

Celý článek najdete v aktuálním vydání týdeníku Euro, které vychází 14. listopadu. V elektronické verzi je ke stažení na www.alza.cz/euro.

 Euro 46/2016


Dále čtěte:

FT: Trump může obrovsky zvýšit státní dluh a způsobit výkyvy na burzách

EBF24

Akcie v USA zpevňují, Dow Jones vystoupil na rekordní maximum

Týden, kdy zemřel Cohen a vyhrál Trump


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).