Menu Zavřít

AMERICKÝ KAPITÁL SE VALÍ DO PRAHY

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Investice   ve   střední   Evropě

Do České republiky přijela poprvé delegace amerických investorů z Evropsko-americké průmyslové rady. Jsou ztělesněním liberalizace a hodlají se podílet na přípravách tří středoevropských zemí na vstup do Evropské unie. Ta jejich postup posvětila.

Evropsko-americká průmyslová rada (EAIC) v posledních dvou letech již přidružené země Evropské unie ve střední Evropě navštívila několikrát. Zkoumala v nich investiční půdu a s jednotlivými vládami jednala o zlepšení investičního prostředí. Po Polsku a Maďarsku přišla před týdnem na řadu i Praha, která kvůli loňským změnám na politické scéně zatím zůstávala opodál. Delegace rady, která zastupuje 28 evropských nadnárodních společností se sídlem ve Spojených státech, s sebou vozí takzvané „position papers , které by se daly nazvat zásadami pro liberální obchod. V nich zdůrazňuje například nutnost zamezení dvojího zdanění, stejného přístupu k zahraničním podnikatelům jako k domácím a zejména propaguje odstranění viditelných i neviditelných bariér obchodu.

S touto liberalizační koncepcí předstoupila i před bývalého předsedu Evropské komise Jacquesa Santera a komisaře Hanse van den Broeka, kteří radu vyzvali k aktivní účasti na rozšiřovacím procesu. „Věříme ve větší Evropu, prohlásil pro tý deník EURO místopředseda výkonného výboru EAIC David Badger.

Po maďarské a polské vládě měl možnost slyšet názor těchto investorů i premiér Miloš Zeman, místopředseda vlády Pavel Mertlík, ministr financí Svoboda a ministr průmyslu a obchodu Grégr. O tom, že liberální koncept nadnárodních průmyslníků vonět sociálnědemokratickému pojetí ekonomiky nemusí, není sporu. Ve svém tažení za zahraničními investicemi však s některými body vládní představitelé souhlasili.

Zaklínací formule

Rada se snaží prosadit na středoevropském trhu taková pravidla, která by vyhovovala oběma stranám. Jde jí o zvýšení investiční konkurenceschopnosti rozšiřující se Evropy a zároveň se snaží získat v ní své pozice. Vzhledem k tomu, že m noho členů EAIC již ve střední Evropě působí, vycházejí poziční dokumenty z praxe koncernů jako Hewlett-Packard Europe, Masterfoods či Intel.

„Pod hlavičkou rady však nevystupují její členové jako zástupci jednotlivých firem, konkrétně tedy nelobbují, vysvětlil David Badger. Vystupují naopak jako zástupci amerického kapitálu, který na středoevropském trhu je, anebo se na něj chystá. EIAC zji šťuje, co nejvíce ovlivňuje rozhodování západních investorů, a nabízí vládám středoevropských zemí vyrovnání netržních zakřivenin, které vstup a pobyt investorů ztěžují. Těžit by z toho podle rady měly obě strany, jak investoři, tak ekonom iky vybraných zemí.

Panevropizace obchodu

V připravovaném rozšíření Evropské unie zavětřilo hodně mezinárodních koncernů nové příležitosti. Investoři z tak různých oborů, jako farmaceutický či potravinářský průmysl, informační technologie nebo finanční služby, sdílejí společně určité obavy. Před usídlením se na novém trhu hledají administrativní a legislativní prostředí, které bude spojeno s minimálními provozními a zaváděcími náklady. Vládám Polska, Maďarska a České republiky nyní navrhují opatření, jež by vymazala zbytečné náklady a stimulovala investiční klima středn í Evropy. Na oplátku nabízejí vyšší ekonomický růst a nové pracovní příležitosti.

Investoři bojují za co nejmenší administrativní překážky a prosazují harmonizaci regulací, která pak významně sníží náklady. Ruku v ruce s tímto návrhem pak jde vzájemné uznávání certifikátů a testů. Rada navrhuje zemím, které před v stupem tak či tak musejí přijmout evropskou legislativu známou pod názvem acquis communautaire, odstranit vlastní testovací a certifikační pravidla a jednoduše jen přejmout evropské direktivy.

Prosazují rovněž nediskriminaci zahraničních investorů a jejich zrovnoprávnění s domácími, takže na vládu přímo netlačí s požadavky na investiční pobídky. Problémy však mají i s pracovní silou a její flexibilitou. Když stavějí p rojekty takzvaně na zelené louce, často je pro ně těžké sehnat kvalifikovanou pracovní sílu, která by se chtěla za prací stěhovat. Navíc upozorňují na režim vysokých daní a sociálního pojištění, který podporuje černou ekonomiku a konkurenčně znevýhodňuje ty firmy, které daně a pojištění platí. Pro lepší orientaci investorů je rovněž nutné, aby se vlády zasad ily o stabilní regulační prostředí a jasně vymezily transformační období.

Uvolnit přístup na trh

Americko-evropská rada nepočítá s tím, že by středoevropské země vstoupily do Evropské unie ještě před rokem 2003. Přesto by již dnes měly uvolnit pohyb zboží a služeb. Američtí investoři se snaží, aby mezi státy CEFTA a patnáctkou padly tarifní a netarifní překážky obchodu. Dalším z prioritních ukazatelů pro investory, kteří zvažují, kam do zahra ničí pošlou své dcery, je pak rozvinutá infrastruktura.

MMF24

O Rusko mají tito investoři zájem také. Nicméně s jeho představiteli zatím nejednali, i když někteří členové rady již v Rusku podnikají, odpověděl na dotaz týdeníku EURO Badger, který je dále viceprezidentem společnosti Mars a součas ně vedoucím pracovní skupiny rady pro rozšíření Evropské unie.

Evropsko-americká průmyslová rada sdružuje vrcholové představitele téměř třiceti významných nadnárodních společností amerického původu, které významně rozvíjejí své aktivity v evropském regionu. V Evropě vytvořily tyto společnosti více než mil ion „přímých pracovních míst. Jejich obrat přesahuje 170 miliard eur a investice kolem 45 miliard eur ročně.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).