Menu Zavřít

Americký ministr financí vyzval eurozónu k navýšení objemu záchranného fondu EFSF

16. 9. 2011
Autor: profit

Americký ministr financí Timothy Geithner na pátečním zasedání ministrů financí Evropské unie (ECOFIN) vyzval eurozónu k navýšení objemu Evropského fondu finanční stability (EFSF). Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na nejmenovaný zdroj.

Foto: Profimedia.cz

Podobný názor jako americký představitel sdílení i mnozí analytici, kteří se domnívají, že tento krok by vedl k zmírnění nervozity na finančních trzích. Proti se ale staví největší ekonomika eurozóny – Německo a několik dalších zemí platících eurem. Eurozóna navíc čelí schvalovacímu procesu, kdy parlamenty rozhodují o navýšení působnosti EFSF.

WT100

Unijní ministři financí během pátku a soboty budou jednat v polské Vratislavi o dluhových potížích skupiny zemí platících eurem a situaci kolem Řecka.

Eurozóna na červencovém mimořádném zasedání přijala soubor opatření, které by měla zabránit rozšíření dluhové krize. Mezi ně patřilo i zvýšení působnosti záchranného fondu EFSF, který by měl nově nakupovat dluhopisy zemí v potížích na sekundárním trhu či poskytovat úvěrové linky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).