Menu Zavřít

Americký úder v Sýrii podpořila řada zemí, Rusko ruší horkou linku

7. 4. 2017
Autor: čtk

Spojené státy dnes zaútočily na leteckou základnu syrské armády nedaleko Homsu. Podle Washingtonu z ní v úterý syrská armáda vedla chemický útok na město Chán Šajchún. Americké údery si podle syrských zdrojů vyžádaly 16 obětí, z nichž devět byli civilisté. Rusko akci hodnotí jako porušení mezinárodního práva, Spojené státy jako oprávněnou a zásadní akci. Na jejich straně je mnoho zemí.

Český prezident Miloš Zeman je ochoten považovat americký útok za oprávněný, pokud ze základny, na kterou americké rakety mířily, byl skutečně veden útok chemickými zbraněmi.

Spojené státy na schůzi Rady bezpečnosti OSN uvedly, že jsou připraveny v Sýrii znovu zasáhnout, doufají ale, že to nebude nutné. Podle jejich zástupkyně Nikki Haleyové se útokem zásadně změnila situace na syrském bojišti. Zástupce ruského ambasadora Vladimir Safronkov označil údery „do očí bijící porušení mezinárodního práva“, které pomůže teroristickým organizacím, proti nimž Moskvou podporovaná syrská armáda bojuje. Akce podle něho měla odvést pozornost od dalších vojenských aktivit pod vedením USA v Iráku a Sýrii, které přinášejí mnoho civilních obětí. Přístup Spojených států označil za cynický.

Americké údery v Sýrii byly zásadní, oprávněné a odpovídající řekl mluvčí Bílého domu Sean Spicer. Podle něj se nevylučuje, aby USA a Rusko spolupracovaly v boji proti radikálům a zároveň se shodly v požadavku, že Sýrie se musí vyvarovat použití chemických zbraní.

Podle Mezinárodního výboru Červeného kříže se situace v Sýrii dá označit za mezinárodní ozbrojený konflikt.

Úřad syrského prezidenta Bašára Asada označil útok za unáhlený a nezodpovědný. USA se podle úřadu nechaly naivně unést falešnou propagandistickou kampaní. o využití falešné záminky hovořil šéf íránské diplomacie Mohammad Džavád Zaríf. Čína v reakci na americký úder v Sýrii vyzvala strany konfliktu, aby se vyvarovaly dalšího zhoršování situace.

V USA bombardování letecké základny mnozí republikáni a demokraté přivítali a označili za přiměřené. Řada z nich však uvedla, že by další kroky měly být projednány v Kongresu. Předseda republikánů v americkém Senátu Mitch McConnell podporuje přijetí nových protiruských sankcí. Prezidenta Donalda Trumpa k vyhlášení nových postihů vyzval bývalý demokratický ministr obrany Ashton Carter.

Armáda na základnu Šajrát vypálila ve 3:40 SELČ ze dvou lodí ve východním Středomoří 59 střel s plochou dráhou letu typu Tomahawk a podle zatím dostupných zpráv 58 z nich dosáhlo cíle, jedna zřejmě nefungovala. Podle amerického ministerstva obrany na základně zasáhly několik cílů, včetně startovací dráhy, čerpací stanice i letadla.

Moskva v reakci na útok počínaje dnešní půlnocí ruského času (23:00 SELČ) pozastavuje horkou linku s Pentagonem, díky níž se předcházelo leteckým kolizím nad Sýrií. Ministerstvo obrany si předvolalo amerického vojenského atašé. Ruská armáda útok hodnotí jako slabý, podle ní dosáhlo cíle 23 střel.

Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) nálety základnu téměř úplně zničily. Libanonská televize uvedla, že syrská armáda stačila před útokem evakuovat většinu letadel. Opoziční Syrská svobodná armáda (FSA) útok uvítala a vyzvala USA k pokračování podobných akcí. Také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan si myslí, že útok je jenom začátek.


K tématu dále čtěte:

Jsme připraveni na další útok v Sýrii, hlásí americká zástupkyně v OSN

Cíl v Sýrii zasáhlo 58 z 59 tomahawků, tvrdí Američané. Útok byl slabý, oponuje Rusko

Trump v projevu po útocích: „Žádné boží dítě by nemělo zažít takovou hrůzu“


USA útok zdůvodnily úterním náletem syrských letounů na město Chán Šajchún, který byl podle Washingtonu jasným chemickým útokem. Po otravě zatím neznámým plynem tam zemřelo přes osm desítek lidí.

Český prezident Zeman žádá nezávislé posouzení okolností chemického útoku. K dnešní akci USA řekl, že je oprávněná „tehdy, jestliže to byl útok na základnu, z níž vzlétla letadla s těmi chemickými zbraněmi“. Použití chemických zbraní je podle něj nesporný zločin.

Trump vyzval „civilizované národy“, aby se připojily k USA ve snaze „ukončit masakr a krveprolití v Sýrii“. Podporu Washingtonu vyjádřil například izraelský premiér Benjamin Netanjahu, Saúdská Arábie, Austrálie, Francie, Polsko, Británie či Turecko. Útok přivítala i syrská opozice, jejíž zástupce Muhammad Allúš vyzval k mezinárodní akci proti všem leteckým základnám syrského režimu. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že za poslední vývoj v Sýrii nese plnou odpovědnost režim prezidenta Bašára Asada.

Ceny ropy na světových trzích dnes na počátku rostly, reagovaly na zprávu o americkém útoku. Později cenový růst polevil, trh se ale stále obává, aby se konflikt v Sýrii nerozšířil na další blízkovýchodní země, odkud se na světový trh dostávají značné objemy ropy.

CIF24

Události po útoku USA v Sýrii minutu po minutě:


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).