Menu Zavřít

Američtí těžaři spoléhají na OPEC. Potřebují zvýšit cenu ropy, která klesá kvůli koronaviru

5. 3. 2020
Autor: Profimedia.cz

Těžba plynu a ropy z amerických břidlicových ložisek se přestává při ceně 50 dolarů za barel vyplácet. Proto nyní těžaři ze Spojených států doufají v pomoc států z okolí Perského zálivu, které mají rozhodující slovo v ropném kartelu OPEC. Pokud se produkce sníží, ceny ropy na světových trzích mohou zamířit vzhůru. Cena v posledních týdnech klesá kvůli globálnímu rozšíření koronaviru.

Prudký pokles ceny ropy, který souvisí s epidemií koronaviru, činí výrazné problémy americkým producentům ropy z břidlicových ložisek. Cena americké lehké ropy WTI se od začátku roku propadla z 63 dolarů za barel na současných 48 dolarů za barel.

Američtí těžaři nyní doufají v pomoc svého největšího konkurenta, kartelu OPEC, ve kterém má rozhodující slovo Saúdská Arábie. Pokud na svém čtvrtečním zasedání členové OPEC podpoří omezení těžby, pomohou tím právě i americkým těžařům.

Saúdská Arábie tvrdí, že má zájem snížit produkci alespoň o milion barelů ropy za den. To by mělo pomoci zamířit cenám ropy na světových trzích vzhůru i přes obavy, že koronavirus sníží poptávku po ropě a způsobí problémy v logistice.

Mezi americkými těžaři a zeměmi OPEC se v posledních letech hraje o podíl na trhu. Americká produkce loni rostla na historická maxima, poskočila o 1,2 milionu barelů denně na 12,2 milionu barelů.


Ilona Švihlíková: Koronavirus může přispět k deglobalizaci

Koronavirus - ilustrační foto

„Pokud bych byl na jejich místě (zemí OPEC), nesnižoval bych výrazně produkci ropy. Pouze bych sledoval, co se stane,“ řekl k tomu pro Financial Times Doug King, který je šéfem londýnského komoditního fondu RCMA Capital.

Americké firmy mají v současné době potíže s likviditou. Pokud cena zůstane delší dobu pod 50 dolary za barel, hrozí jim bankrot, varoval britský deník.

Cena ropy WTI od začátlu roku 2020 klesla o 20 procent. Zdroj: tradingview.com

Americký sektor těžby ropy přitom v letech 2008 až 2018 získal od investorů celkem 400 miliard dolarů (9,1 bilionu korun) bez toho, aby investorům vyplácel významnější zisky, vysvětlil Artem Abramov, jenž je hlavním analytikem v konzultační firmě Rystad pro těžbu břidlicové ropy. Propad ceny ropy o dvacet procent od začátku roku vytváří velký tlak na americké producenty a investoři už nechtějí do tohoto sektoru dávat další peníze.

Právě cena ropy WTI pod úrovní 50 dolarů za barel nemůže být pro americké firmy udržitelná, potvrdil Matt Portillo z investiční banky v Houstonu Tudor, Pickering, Holt & Co. Podle analytiků se také čeká na reakci Ruska. Zatímco OPEC souhlasí s tím, aby se cena ropy zvýšila, Moskvě naopak cena na současné úrovni nevadí.

Analytik japonské banky MUFG Ehsan Khoman tvrdí, že snížení produkce ropy zemí OPEC o méně než milion barelů denně bude znamenat, že cena ropy poklesne až k hranici 40 dolarů za barel.

V únoru už poklesla produkce zemí OPEC na nejnižší úroveň za posledních 10 let. Způsobil to zejména výpadek těžby ropy v Libyi, kde se zhoršuje bezpečností situace. Vojenský velitel Chalífa Haftar, který vystupuje proti vládě v Tripolisu, blokuje ropná naleziště a přístavy.

Zdroje: ft.com, cnbs.com, reuters.com

Dále čtěte:

Sexuálně vyprahlí těžaři. Frakování zvyšuje výskyt pohlavních chorob

Nizozemsko zastavuje podporu zemnímu plynu z Groningenu. Bojí se zemětřesení

CIF24

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).