Menu Zavřít

Amerika bude na prvním místě, vyhlásil Trump po složení slibu

20. 1. 2017
Autor: čtk

Američané a jejich rodiny budou ode dneška na prvním místě pro Bílý dům a pro americkou vládu. Ve své inaugurační řeči, jejíž obsah se příliš nelišil od projevů z kampaně, to řekl nový americký prezident Donald Trump. Slíbil rovněž vymýtit terorismus a prohlásil, že moc z rukou politiků vrátí "zapomenutým mužům a ženám".

„Bereme moc z Washingtonu a dáváme ji zpět vám,“ pronesl k národu Trump, který většinu projevu podobně jako v kampani zacílil na obyvatele nespokojené se směrem, jímž se USA ubíraly v posledních letech. Američanům slíbil kvalitní vzdělání, bezpečný domov a dobrou práci.

Spojené státy se nyní podle prezidenta více zaměří na své vlastní zájmy. Pravidla politiky americké vlády budou jednoduchá: nakupujte u Američanů a najímejte Američany, řekl Trump. Obyvatelům země slíbil, že do USA vrátí pracovní místa, která v minulosti firmy přesunuly do zahraničí. Zpět si kromě nich Američané podle něj vezmou i „své hranice“, „svůj blahobyt“ a „své sny“.

Sedmdesátiletý někdejší realitní magnát se 45. prezidentem USA stal ve chvíli, kdy je země po vypjaté předvolební kampani více než v minulosti rozdělená na dva tábory a prezidentova popularita se v době nástupu do úřadu pohybuje na rekordně nízké úrovni. Jeho proslov však postrádal výzvu k jednotě národa, což mnozí komentátoři označují za zásadní nedostatek.

Trump, který během kampaně sklízel širokou kritiku například za slova o dočasném zákazu vstupu muslimů na území USA či za urážky žen nebo imigrantů, dnes prohlásil, že pro předsudky nebude v zemi za jeho vlády místo.

Zahraniční politice se vyjma slibu, že spojí svět v boji proti radikálnímu islámu, příliš nevěnoval.


Průběh Trumpovy inaugurace sledujte ONLINE


V projevu, který si podle svého týmu z větší části napsal sám, pronesl Trump rovněž několik vizí zaměřených do vzdálenější budoucnosti: USA prý za jeho vlády pokročí v objevování vesmíru, vyléčí dosud nevyléčitelné nemoci či vyvinou nové technologie. K tématu globálního oteplování a používání „čistých“ energií, na něž má zcela odlišný pohled než jeho předchůdce Barack Obama, se nevyslovil.

ebf - tip - debata

Trumpův proslov trval 16 minut a patřil k těm kratším, které nastupující američtí prezidenti pronesli. Vůbec nejdelší inaugurační projev v historii přednesl v roce 1841 prezident William Henry Harrison, který u řečnického pultíku strávil téměř dvě hodiny v mrazivém počasí. Měsíc poté zemřel na zápal plic. Naopak nejkratší řeč měl první americký prezident George Washington, který na začátku svého druhého funkčního období pronesl pouhých 135 slov.

Dále čtěte:

Trumpa nelze odhadnout, tvrdí odborníci. Někdo od něj čeká pragmatismus

Trump nechce meškat. Hned po inauguraci nařídí stavbu zdi a další změny


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).