Menu Zavřít

Amerika i Japonsko na prodej!

25. 7. 2002
Autor: Euro.cz

Globe Internet Mgr.

Praha (rek) - Největší česká internetová společnost, Globe Internet, začala nabízet zájemcům registrace nových domén prvního řádu. Tři z nich jsou rozhodně zajímavé: Japonská národní doména .jp, americká .us a národní doména Demokratické republiky Kongo .cd, která se moc líbí hudbymilovným interneťákům, kteří už si rezervují registrace typu kopie.cd nebo duplikát.cd.
Zvláště zisk domény .us se dá od Globe Internet považovat za husarský kousek. Tato doména byla až do letošního roku chráněná pro prezentaci amerických států. Jak uvedl týdeník EURO (25/2002), uzavřela americká vláda smlouvu se společností NeuStar o dohledu nad přidělováním domény .us veřejnosti na základě principu volné registrace (“kdo dřív přijde, ten dřív mele”). Přednost ovšem měli vlastníci amerických ochranných známek a žadatelé o ně měli možnost si do dubna rezervovat názvy domén shodné s jejich ochrannými známkami. Nicméně existuje stále řada omezení.
Korporace na doméně .us musí pravidelně vykonávat v rámci Spojených států zákonné aktivity v souladu s účelem, pro který byla založena, nebo mít sídlo či organizační složku v USA zřízenou pro naplňování obchodních, neziskových, vzdělávacích nebo vládních aktivit v souladu se zákonem. Přičemž v žádném z těchto případů nesmí být taková společnost založena primárně za účelem registrace domény .us. Globe Internet však uzavřela dohodu se sdružením amerických registrátorů Core, jejímž prostřednictvím lze celou záležitost na dva roky za 2190 korun zlegalizovat. Podobná situace je i s japonskou národní doménou, kterou registrátor uvolnil za určitých podmínek i pro mezinárodní použití, protože v Japonsku funguje ještě několik jiných oborových domén prvního řádu. Je však třeba kontaktovat místní firmu, ale to Globe Internet dovede zajistit. Stojí to však bez desetikoruny sedm tisíc. Pro české podniky je i to zajímavá výzva.

  • Našli jste v článku chybu?