PRAHA (rek) – Poněkud zmatenou informaci přinesla minulý týden zpravodajská televize CNN. „Korporace McDonald’s se chce zalíbit plnoštíhlým, a tak omezuje množství tuku ve hranolkách o 48 procent,“ oznámila stanice. Ve skutečnosti se ale na obsahu tuku nic nemění, to jen americká část sítě přechází na zdravější standardy obvyklé v Evropě. „Jde o jiný typ oleje, má jiný poměr nasycených a nenasycených kyselin,“ uvedl pro týdeník EURO manažer tuzemské centrály McDonald’s Vít Grec. Dodal, že jde o změnu technologie výroby, která sníží obsah nutričně méně příznivých součástí oleje ve prospěch výživově příznivějších složek. Olej vyráběný podle speciální receptury německou firmou Walter Rau používá v Česku čtyřiašedesát procent fast-foodových poboček. Američané „nový olej“ slavnostně představí zákazníkům prvního října. Používat jej bude všech třináct tisíc restaurací McDonald’s ve Spojených státech.