Menu Zavřít

Analytici jsou opatrnější

7. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Kapitálový trh

CIF24

PRAHA (iPOINT, tos) - Vyšší volatilita kapitálových trhů v posledních dvou měsících vyprovokovala k aktivitě analytická oddělení obchodníků s cennými papíry. Jen za první dva červencové pracovní dny stihli analytici poupravit čtyři svá předchozí doporučení. Nejprve analytici HSBC zvýšili investiční doporučení z neutral na overweight, a následně ČEZ dostal „plusové body“ od UBS ve formě zvýšené cílové ceny z 950 koruny na 1010 koruny. Další dvě doporučení jdou na vrub společnosti Patria. Ta nejprve snížila cílovou cenu pro Telecom, který se již na burze obchoduje pod novým názvem Telefónica O2 (TO2). Hodnotu změnila z 510 korun na 503 koruny. O den později zvýšila Patria fundamentální hodnotu Orka z 113 euro na 116 eur.
O poznání menší aktivitu než na počátku prázdnin vykazovali analytici v červnu, kdy bylo za celý měsíc vydáno dle monitoringu ČEKIA pro české akciové emise celkově třináct zpráv. Zatímco v předchozích měsících se cílové ceny zpravidla upravovaly směrem vzhůru, v červnu došlo k viditelnějšímu obratu. V pěti případech došlo ke snížení cílové ceny, ve dvou případech byla cílová cena potvrzena.
Nejčastěji se analytici podle ČEKIE vyjadřovali k akciím TO2. Merrill Lynch zvýšila cílovou cenu na 615 korun, přičemž pro příští rok odhaduje dividendu na 60 korun. BH Securities potvrdila cílovou cenu na 546 koruny, zatímco Wood & Company snížila cílovou cenu z 665 koruny na 553 koruny. Nad hranicí šesti set korun oceňují nadále akcie TO2 například Merrill Lynch, Atlantik FT, Česká spořitelna a CAIB. Směrem dolů Wood & Company upravila i cílovou cenu pro Unipetrol a ČEZ. Analytici ING zvedli cílovou cenu pro ČEZ z 860 korun na 880.
UBS zaúřadovala dvakrát – zvedla doporučení pro Unipetrol na buy a snížila cílovou cenu pro Erste Bank na z 55 euro na 47 euro, což je nejnižší úroveň na trhu. Naopak analytici Dresdner Kleinwort Wasserstein potvrdili cíl na 55 eurech.
Akcie Komerční banky začala analyticky pokrývat JP Morgan Chase s doporučením neutral a cílovou cenou 3300 korun, což je výrazněji níže než cílové ceny, které byly letos pro akcie třetí největší tuzemské banky stanoveny.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).