Menu Zavřít

Analytik: Česko zažilo zemětřesení, ČSSD v trendu poklesu levice

21. 10. 2017
Autor: Tomáš Novák/Euro

Česká republika zažila ve volbách do Sněmovny politické zemětřesení a propad dosud vládní ČSSD potvrzuje celoevropský trend poklesu popularity tradiční levice, řekl dnes ČTK prezident bratislavského Institutu pro veřejné otázky (IVO) Grigorij Mesežnikov. Za překvapení označil zejména volební zisk Pirátů.

„ANO má silný mandát. Strana je vedena silným lídrem. Andrej Babiš se ukázal jako efektivní mobilizátor, oslovil voliče, dokáže s nimi komunikovat,“ komentoval Mesežnikov výrazný volební zisk hnutí bratislavského rodáka Babiše a jeho náskok před dalšími politickými subjekty. Dodal, že voliče neovlivnilo ani obvinění Babiše v souvislosti s dotacemi EU.


Druhý den voleb sledujte online na Euro.cz

Vše o volbách čtěte v rubrice Volby 2017:


Mesežnikov uvedl, že proevropské směřování Česka by po volbách nemělo utrpět, hnutí ANO podle něj dosud politicky vystupovalo jako standardní spojenecká strana. „Uvidíme, zda budou opodstatněné obavy z koncentrace moci. Česká společnost navzdory euroskeptickým trendům je o něco progresivnější, než jiné visegrádské státy,“ řekl Mesežnikov. Připomněl, že vývoj v dalších dvou středoevropských státech z visegrádské čtyřky, v Maďarsku a Polsku, vyvolával v Evropě zneklidnění.

Prezident IVO připomněl propad popularity sociální demokracie. „ČSSD se nechopila témat, kterými by mohla zvýšit zisk v prostředí mladých voličů,“ řekl. Připomněl celoevropský trend poklesu oblíbenosti tradiční levice.

Podle Mesežnikova různé skupiny českých voličů možná hlasovali „protestně“, ale každá z jiných důvodů. Kromě úspěchu Pirátů analytik poukázal na volební zisk hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury. „Okamura zaznamenal velký úspěch. Naznačuje trend části české společnosti v podpoře izolacionistické a xenofobní linie,“ uvedl. Úspěch populistických a extrémistických stran je podle něj viditelným trendem ve střední i v západní Evropě jako projev vůči globalizaci, byť tato hnutí globalizační trendy využívají ve svůj prospěch.

MMF24

Jak bude vypadat nová Sněmovna?


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).