Menu Zavřít

ANALÝZA TŘÍ LET

17. 12. 2001
Autor: Euro.cz

Nejúspěšnějším manažerem v historii ankety zůstává Vratislav Kulhánek

Závěr třetího ročníku ankety Manažer roku, kterou týdeník EURO vyhlašuje na základě nominací nejvýznamnějších konzultačních firem působících na českém trhu, je příležitostí k alespoň stručnému ohlédnutí a porovnání výsledků z jednotlivých let. U nejvíce frekventovaných je navíc možné sledovat, jak jejich manažerská hvězda stoupá, či naopak pozvolna vyhasíná.
V jednotlivých letech pravidelně klesal počet konzultanty vybraných manažerů: v roce 1999 bylo nominovaných 94, loni 85 a letos již jen 53. Některá jména se opakovala, takže se na nominačních listinách celkem objevilo 172 různých ředitelů. Mužský rod u slova ředitel je zcela na místě, neboť mezi vybranými šéfy bylo pouze osm žen.
Zajímavé rovněž je, že pro vítěze vždy hlasovalo přesně šest konzultačních společností. A nešlo o stejné společnosti – například z loňské šestice, jejíž nominace zajistily vítězství Martina Romana, hlasovaly letos jen dvě společnosti pro premianta Andreje Babiše.

Top 10.
Pouze devět, respektive deset (podle toho, zda počítáme manželsko-manažerský pár Girstlů za jednu či dvě osoby) topmanažerů získalo v součtu tří ročníků pět anebo více hlasů. Na prvním místě je suverénně šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (vítěz prvního ročníku) se čtrnácti body. Nad druhém až čtvrtém místě jsou shodně s osmi body Andrej Babiš (Agrofert, letošní vítěz), Martin Roman (plzeňská Škoda holding, loňský vítěz) a Pavel Kavánek (ČSOB, vítěz samostatného klání bankéřů v roce 1999). Každý z této vítězné čtyřky navíc dostal každý rok alespoň jeden hlas.
Další příčky (viz tabulka) patří manželům Olze a Valentinovi Girstlovým (Gity), Petru Šmídovi (GE Capital Bank), Jiřímu Michalovi (Léčiva), Václavu Novákovi (dříve Vítkovice) a Jacku Stackovi (Česká spořitelna). S výjimkou Václava Nováka první desítka stále vede stejný podnik. Kulhánek na skluzavce.
Absolutní vítěz tří ročníků Vratislav Kulhánek (jako jediný získal více než deset hlasů a v každém roce alespoň tři) má sice od dalších značný odstup, ale přesto začíná ztrácet. První rok totiž získal šest hlasů, druhý rok pět a letos již jen tři.
Přestože šéf mladoboleslavské Škody v očích významných konzultačních firem evidentně pomalu ztrácí na kvalitě, co by za jeho výsledky (i v nejméně úspěšném roce 2001) jiní manažeři dali. Navíc po vítězství v roce 1999 mu hlasy v dalších dvou letech vždy stačily na druhé místo.
Zda se manažerská stálice dostala skutečně na skluzavku, či zda i nadále bude patřit mezi absolutní špičku mezi českými vedoucími pracovníky, ukáže příští rok. Ten totiž nejen zodpoví, kolik hlasů na jeho konci Kulhánek získá, ale zejména nakolik se změní jeho pozice ve Škodě Auto po nástupu nového koncernového šéfa Bernda Pischetsriedera.
Možná se však jen některým z konzultantů nechtělo opět volit stejného muže. Jeden z nich napsal: „Nominace Vratislava Kulhánka je pravděpodobně nošením dříví do lesa. Jeho manažerské schopnosti byly oceněny již mnohokrát, nicméně je třeba znovu vyzdvihnout jeho charismatickou osobnost a klíčový podíl na udržení významu značky Škoda v naší republice i ve světě.“

Kavánkova desetiletka skončila.
Mnohem ostřeji propadá Pavel Kavánek, bezesporu nejúspěšnější český bankéř transformačních devadesátých let. Postupně klesal ze čtyř, přes tři až na letošní jeden hlas. Poté, co jako jediný bankéř provedl svěřený, státem ovládaný ústav peřejemi financování privatizace českou cestou až po úspěšnou privatizaci vlastní banky do rukou belgické KBC, (srovnejme náklady státního rozpočtu na počínání Jaroslava Klapala, Richarda Salzmanna a Jiřího Tesaře a naopak pozitivní výsledek působení Kavánka), se o jeho budoucnosti v ČSOB začínají v bankovních kruzích šířit chmurné zvěsti. Prý bude vystřídán.
Jedna z významných poradenských a auditorských firem z velké pětky o Kavánkovi i letos napsala: „Je to bez diskuse nejúspěšnější bankéř České republiky. Převedl banku bez újmy obdobím transformace české ekonomiky až k získání strategického investora, přičemž banka udržela vysokou úroveň svých služeb, bezpečnost vkladů, dynamiku růstu a ziskovost. Dnes patří k nejziskovějším společnostem v republice, a tím i v regionu střední a východní Evropy.“

Nenápadný růst.
Generální ředitel Severomoravské energetické společnosti Tomáš Hüner nebyl v roce 1999 nominován ani jednou, v roce 2000 pouze jednou, ale letos již třikrát. Jeden z konzultantů na jeho adresu uvedl: „Je to dynamický manažer, který věří v týmovou práci, aktivně se podílí na transformaci firmy v rámci příprav vstupu do Evropské unie, a jím řízená společnost prokazuje konstantně dobré výsledky v hospodářsky složitém regionu“.
+ další info o Hünerovi (István) Podobných výsledků dosáhl i generální ředitel IPS Skanska Zdeněk Burda –v roce 1999 jeden bod, 2000 nula, 2001 tři body. V jednom zdůvodnění letošní nominace je uvedeno: „Oceňujeme Zdeňka Burdu pro jeho dlouhodobě pozitivní působení ve vedení firmy, kdy dovedl IPS do pozice nejvýznamnějšího stavebního podniku v České republice. Sehrál klíčovou roli při hledání strategického partnera, kterou završil úspěšným začleněním IPS do struktury skupiny Skanska.“
Ze dvou nul v předešlých kolech letos poskočil na dva přidělené Tomas Spurny, náměstek ředitele Komerční banky. Úspěšně svedl souboj s Radkem Vávrou, bývalým generálním ředitelem KB. Od jejich nástupu do představenstva banky ve finančních kruzích prosakovaly informace, že generálem měl být Čechoameričan Spurny, ale že neměl dostatečné politické krytí, a že mezi oběma muži občas docházelo k zásadním sporům (například riziková operace s finančními instrumenty…). Po vítězství Sociéte Generale v privatizačním tendru Vávra, který o sobě prohlašoval, že je nejlepším českým bankéřem, ihned na centrálu vyvěsil francouzskou vlajku. Přesto nakonec musel odejít, Francouzi si vybrali Tomase Spurneho, který ve vedení ústavu zůstal. Jeden z konzultantů o něm uvedl: „Je hlavním strůjcem úspěšné privatizace Komerční banky. Zefektivnil její finanční řízení, inicioval zásadní změny v oblasti řízení rizik, významně uplatnil své manažerské schopnosti na úseku vymáhání nesplacených úvěrů. A v neposlední řadě je osobností respektovanou novými vlastníky.“
Rovněž v případě těchto tří ředitelů z rozdílných branží a rozdílného věku ukáže až příští rok, zda jejich hvězda opravdu stoupá.

ebf - tip - debata

Stabilní výsledky. Bankéři Petr Šmída (GE Capital Bank) a Jack Stack (Česká spořitelna) vykazují stabilní výsledky. Připisují si průměrně dva body za sezonu. S výjimkou roku 1999, kdy Stack ještě v Česku nepůsobil, získávají tito dva generální ředitelé výrazně retailově orientovaných bankovních domů vždy jeden, dva nebo tři hlasy.
„Když strategický investor získá nějaký podnik v České republice, v drtivé většině případů nejvyšší manažerský post obsazuje z vlastních lidí. Ten obvykle splňuje dvě podmínky: je více či méně kompetentní a nemá nic důležitého na práci. Treichl z rakouské Erste postupoval opačně. Šel na trh manažerů, hledal optimálního člověka na post generálního ředitele České spořitelny a našel ho,“ uvedl o Jacku Stackovi ředitel jedné z konzultačních firem.
Petra Šmídu jedna poradenská skupina nominovala za „růst tržního podílu GE Capital Bank a uvádění nových produktů (zejména v oblasti mobilního bankovnictví)“.
V uplynulých třech letech bylo vždy rovněž slyšet o Jiřím Michalovi, generálním řediteli akciové společnosti Léčiva Praha. Získal postupně jeden, tři a opět jeden hlas. Pozice české farmaceutické jedničky, ve které od roku 1998 drží majoritní fondy americké fondy Warburg Pincus, by se měla zlepšit i příštím roce. Společnost Léčiva totiž podepsala smlouvu o spolupráci ve střední a východní Evropě se slovenskou farmaceutickou firmou Slovakofarma Hlohovec, ve které by fondy Warburg Pincus měly získat v příštím roce významné majetkové podíly.

Výsledky uplynulých ročníků (jméno, společnost, rok 1999/2000/2001/celkem)
Vratislav Kulhánek, Škoda Auto, 6/5/3/14
Pavel Kavánek, ČSOB, 4/3/1/8
Martin Roman, Škoda Holding, 1/6/1/8
Andrej Babiš, Agrofert, 1/1/6/8
Olga a Valentin Girstlovi, GiTy, 2/5/0/7
Petr Šmída, GE Capital Bank, 3/2/2/6
Jiří Michal, Léčiva, 1/3/1/5
Václav Novák, Vítkovice, 0/3/2/5
Jack Stack, Česká spořitelna, 0/3/2/5

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).