Menu Zavřít

Andrej, silnější pes

10. 3. 2015
Autor: Euro E15

Vztahy ve vládní koalici ještě nebyly tak nejisté jako nyní. Po sjezdu hnutí ANO, který potvrdil vládu pevné ruky Andreje Babiše a hrstky věrných, se začíná hnutí militarizovat a troufat si na dominantní ČSSD.

To, o čem se před sjezdem mluvilo jen potichu, je už nyní veřejné. Andrej Babiš nesouhlasí s daňovými návrhy sociální demokracie a světe div se, možná se proti nim i postaví. Na jednání vlády to diplomaticky řečeno Bohuslavu Sobotkovi neulehčuje. Potvrdil to mimo jiné i tweet ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové, podle níž je škoda, že veřejnost nevidí, jak koalice v reálu funguje. A jako příležitost k pochlubení to věru nemyslela.

Z řad koalice také Babišovi ke zvolení stoprocentním předsedou popřál telefonicky jen předseda lidovců Pavel Bělobrádek a za ČSSD Sobotkův oponent Michal Hašek. Sám premiér se omezil na písemné prohlášení, kde mezi řádky Babišovi vzkázal, ať přestane prudit, a že spolupráce bude pokračovat na základě koaliční smlouvy. Tedy dokumentu, který chce ministr financí změnit.

Typickým příkladem jsou registrační pokladny. Andrej Babiš už pochopil, že tím všechny podnikatele naštval, chce tedy alespoň snížit DPH restauracím z 21 na 15 procent, protože na ně on-line evidence tržeb dopadne nejvíce. Smůla. Premiér je proti. Není si prý jistý, jestli na to stát bude mít. V jiném případě, tedy že by státní rozpočet měl doplácet výživné, si tím jistý je a změnu chce prosadit. Na rozdíl od ministra financí.

Andrej Babiš je silný tak, jak už po příštích sněmovních volbách nebude. Jeho ANO ještě drží pohromadě a nehádá se (alespoň ne veřejně) a volebními preferencemi přeskočil ČSSD o míli. Teď už jde jen o to přetavit úspěch do konečné podoby. Že na to šéf hnutí myslí, bylo patrné už z toho, že po zvolení mluvil o zachování koalice a pokračování přátelství s ČSSD. Na tom by nebylo samo o sobě nic divného. Jenže Andrej Babiš tak mluvil ve chvíli, kdy se ho nikdo na rozpad koalice neptal.

Sociální demokracie by mohla dát ANO jasnou odpověď a ukázat také svoji sílu. Má před sjezdem. Ale taková štábní přehlídka jako v případě ANO to nebude.


Z eurokomentářů čtěte také:

Všeci ste debili

Společná měna hledá tresoir

WT100

Babišova stoprocentní demokracie

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).