Menu Zavřít

Angel restaurant: mámivé vůně orientu

17. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Přestože doba restauracím vyšší třídy zatím stále příliš nepřeje, výjimky existují. Model k takovému úspěchu je stále stejný – působivý interiér, přívětivá, profesně zdatná obsluha a především kuchyně.

Autor: Martin Siebert

Angel Restaurant, který sídlí v centru Prahy, si velice brzy získal mezi daleko „profláknutějšími“ sousedy po čertech slušné renomé. Tamní mladý tým vyložil svým způsbem riskantní, o to však lákavější karty. Jak své kulinářské zaměření prezentují oni sami? Jedná se o „…moderní a kreativní interpretaci asijské kuchyně s důrazem na produkty a chutě jihovýchodní Asie…“. Což už samo o sobě je pořádný důvod k návštěvě.

Šálivá hra chutí Podnik je plný až po střechu, přesto jsem u vchodu ihned zaregistrován, uveden a usazen. Lístek, jímž jsem bryskně vybaven, nehýří množstvím jídel, zato však každé nabízené je lákající kombinací neznámých chuťových variant. Z opatrnosti, možná přehnané, jsem zvolil předkrm alespoň trochu známý, a to díky masu. Prsa z křepelky marinovaná v sójové omáčce a zázvoru podávaná s pomelem, earl grey křepelčím vajíčkem a omáčkou z červených chilli papriček mi totiž právě díky pernaté zvěřině přišla alespoň zčásti evropská. Uloženy na oválku, z jedné strany chráněny pahorkem salátových listů, vypadaly dílky prsíček hodně křehce a jaksi ztraceně. Rozpůlené vajíčko, oděné do tmavého škraloupu a loužička jásavě oranžové omáčky však obrázek na talíři přece jen oživily. To pro oko. Co se chuti týče, v té se sbíhala souhra tak pestrá, až bylo těžké se orientovat. Maso, křehké a jemné, bylo kořením ještě zvýrazněno, přesto však, obklopeno doširoka roztaženým vějířem příchutí, díky nahořklé kombinaci pomela a salátu a překvapivě jen „dětské“ dravosti omáčky, působilo trochu dietně. Přestože se zázvor i sója snažily „přerazit“ je svými stigmaty, drobná prsíčka odolala a svou chuť si přese všechny ataky uchovala. ANGEL RESTAURANT adresa: V Kolkovně 7, 110 00 Praha 1 otevírací doba: Po – So: 11.30 – 24.00 (oběd 11.30 – 14.30, večeře 18.30 – 22.00) důvod k návštěvě: – seznámit se s atraktivní novinkou pražského kulinářského dění – okusit citlivě upravené pokrmy asijského střihu – v přívětivém interiéru prožít romantický večer zaměření: restaurant s pronikavou elegancí a oslovující atmosférou kuchyně: kreativní, zaostřená na ty nejlepší asijské Mezitím se zaplnily i poslední volné židle, a pro pouze dvoučlennou obsluhu začal „saigon“. Protože patrně i kvůli spoustě souběžně s mou jdoucích objednávek byla prodleva před hlavním jídlem o pár minut delší, měl jsem čas sledovat, kterak si personál s davem poradí. Zatímco číšník občas zadrhnul a lehce si „zaplaval“, dívka pouze zrychlila tempo, přičemž nepozbyla nic ze své elegance. Šarmantně plula mezi stoly, „chytala“ vše, co bylo třeba a umně zkombinovanou porcí profesionality a ženskosti ovládala plac. Chvilka čekání mi při „šmírování“ lokálu nepřišla ani tak dlouhá. Ostatně nečekal jsem tak dlouho. Na horizontu horní hranice únosné doby přitančila slečna k mému stolu a předložila pomalu pečený vepřový bok na čínský způsob glazovaný aromatickým medem a sojovou omáčkou se sezamovými nudlemi, cukrovým hráškem a zázvorovou omáčkou s chilli. Zlatavá mřížka prostírání zahrála skrze sklo talíře hezkou ozdobu, pohledová skladba pokrmu byla opět decentní, přesto ale obmyslně působivá. Přes sebe překřížené plátky boku, zhnědlého jednak pečením, jednak tmavým, hustým a lesklým glacé, tvořily hlavní námět obrazu. Sekundovalo jen klubko divoce smotaných nudlí a temné jezírko opálové omáčky. Prorostlá sousta ryzího masa obohacená o hutnou, prazvláštně sladce nesladkou medovou příchuť, podléhala občas panovačným pokusům o převzetí vlády – tu zázvoru, po chvilce mámivě přesladkému hrášku, jindy zase sóje. Jako při divém dostihu se „hnaly“ za masem v souboji hlava na hlavě, aby cílem proběhly společně. Všechno se při odcházení chuti spojilo, urovnalo a pod nadvládou sládnoucího masa vytvořilo obdivuhodnou kytici chutí. Správně tvrdé nudle zjemnily důraz a obilným vstupem uhladily celý projev jídla do přívětivě neprovokující, dostatečně však patrné síly. Radost až do konce

bitcoin_skoleni

Ani při občasných hlasitějších projevech některé ze společností neztratila restaurace nic ze své pohodové atmosféry. Navíc teď, po velepříjemných prožitcích z báječného jídla, mi přišla ještě útulnější. V dobrém rozmaru jsem se pustil do dezertu, pudingu z černé rýže s kokosovým semifreddem a palmovým sirupem. Ve sklence se černají zrnka neobvykle zabarvené rýže, korunovaná kouličkou světlého semifredda. Lepkavá, vazká rýže bez problému nechala prostor hladivému a chladivému, nijak zvlášť sladkému projevu mraženého kokosového krému. Neobvyklá chuť mne zaujala natolik, že jsem si až u poslední lžičky uvědomil jedno. Jde vlastně o jakýsi rýžový nákyp, a ten jsem doposud nikdy nepozřel!

V atmosféře, v níž pookřejete, s noblesní obsluhou a pokrmy, jejichž chutě jsou balancovány žensky něžně a přitom s patřičným důrazem, mi 2400 korun přišlo jako suma ne snad nízká, ale adekvátní. Navíc díky pěkné nabídce kvalitních rozlévaných vín. Za každou korunu zde host dostává stejnou, ne-li vyšší hodnotu. Což je jistě jeden z úhelných kamenů úspěchu restaurantu Angel.

  • Našli jste v článku chybu?