Menu Zavřít

Ani Indie neunikne

25. 2. 2005
Autor: Euro.cz

Renault/Nissan

PRAHA (tpk) - Renault založil minulý týden společný podnik se čtvrtou největší indickou automobilkou Mahindra & Mahindra. Od roku 2007 budou pro tamní trh vyrábět každoročně 50 tisíc loganů. Ve firmě s názvem Mahindra Renault mají Indové 51procentní podíl, 49 procent patří Francouzům. Náklady projektu by měly dosáhnout 125 milionů eur.
Kromě plánované expanze výroby levného vozu do Íránu, Ruska, Kolumbie a Maroka tak Dacia Logan míří na další perspektivní trh. Prodeje osobních vozů v Indii stouply v loňském roce o osm procent, přičemž nejpopulárnější jsou v zemi malé automobily tří nejnižších segmentů, kam patří i první „nízkonákladový“ vůz koncernu. „V průzkumu mezi indickými zákazníky se logan setkal s vynikajícím ohlasem,“ uvedl ředitel koncernu Anand Mahindra. Vůz se bude prodávat pod značkou Mahindra Renault.
Aliance Renaultu s Nissanem se nyní připravuje na konec dubna, kdy mají nastat dříve ohlášené změny ve vedení koncernu. Prezidentem a výkonným ředitelem obou společností se 29. dubna stane dosavadní šéf Nissanu Carlos Ghosn. Současnému šéfovi Renaultu Louisi Schweitzerovi zůstane pouze post předsedy představenstva. Oddělením dvou hlavních funkcí hodlá koncern demonstrovat svoji transparentnost a efektivitu v oblasti corporate governance.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).