Menu Zavřít

ANKETA

17. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Roman Bém, majitel agentury pro volný čas Discovery

Jak se díváte na omezení cyklostezek v Českém ráji? Roman Bém, majitel agentury pro volný čas Discovery Jedná se o jasný pokus zlikvidovat páteřní element turistiky v Českém ráji. Hlavním zdrojem příjmů jsou zde lidé, kteří procházejí nebo projíždějí krajinou a přitom i něco utratí. Ale kdo by jezdil do kraje, kde by se cítil být omezován a šikanován? Vladimír Staněk, ředitel hotelů Hrubá Skála a Sedmihorky Je samozřejmě třeba hledat rovnováhu mezi využíváním krajiny Českého ráje k rekreaci a mezi ochranou přírody, kterou nikterak nepodceňuji. Je určitě možné u některých cyklotras uvažovat o optimalizaci - přeznačení, svedení části po určitou dobu roku jinam v případě, že zde třeba hnízdí vzácné druhy ptáků. N elze to však řešit plošnými zákazy, navíc s diskutovatelnou právní váhou. Český ráj není rezervací, je to přírodní a kulturní krajina, po staletí užívaná k rekreaci a není žádný důvod to jakkoliv měnit. Hana Maierová, předsedkyně Sdružení měst a obcí Český ráj Před pár lety považovalo rozšíření chráněné krajinné oblasti sedmdesát procent lidí za prospěšné. Dnes je situace úplně jiná a mnoho starostů a občanů by tento projekt nepodpořilo. Jaromír Krejčí, vydavatel serveru Cyklostranky.cz

Ochrana přírody v Českém ráji je velice důležitá, ale správa chráněné oblasti si musí uvědomit, že tento kraj je kulturní krajinou do značné míry přetvořenou lidmi a nelze trvat na stejném stupni ochrany jako třeba v Národním parku Šumava. Jakákoliv regulace cyklistiky bez řádného zdůvodnění je chybným rozhodnutím a povede jen k tomu, že tato omezení nebudou respektována.

WT100

Miroslav Kolombo, cykloturista

Zatímco většina ochranářů má zájem, aby přírodu co nejvíce chránili před přítomností lidí, podnikatelé naopak vydělávají na jejich přítomnosti. Řešení vidím ve stanovení limitů, kolik lidí ročně může komerční agentura zavést do chráněných území.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).