Menu Zavřít

ANO nadějným mladým politikům

11. 11. 2011
Autor: Euro.cz

Politický diář

Pod výzvu majitele Agrofertu Andreje Babiše ANO 2011 se během několika dní podepsalo přes čtyři tisíce lidí. Úvodní jména na Babišově seznamu tvoří „celebrity“. Vlastně je dobře, že se k Babišovi hlásí a ten jejich jména na svých stránkách pyšně zveřejňuje. Díky tomu se člověk například dozví, že se po jeho boku vydal proti korupci bojovat i předseda představenstva Arca Capital Pavol Krúpa. Tento slovenský podnikatel „proslul“ coby součást dnes legendárního akciového kolečka Tomáše Chrenka, které umožnilo pohádkově zbohatnout (nebo vyprat peníze) bývalému premiérovi Stanislavu Grossovi. Muž, kterého Babiš dodnes hodnotí jako „nadějného mladého politika, který nezvládl své okolí a asi hlavně svou manželku“, sehrál coby člen kabinetu Vladimíra Špidly klíčovou roli při schvalování dvoumiliardové pomoci Chrenkovým Třineckým železárnám. Později Chrenek prodal 31 procent akcií své firmy Moravia Energo jistému Robertu Sýkorovi, který podnikatele s „nadějným mladým politikem“ seznámil. Od Sýkory putovaly akcie za jednadvacet milionů korun ke Grossovi, který je přeprodal za rovných sto milionů nynějšímu Babišovu spolubojovníkovi proti korupci Pavolu Krúpovi. Od šéfa představenstva Arca Capital posléze akcie za sto padesát milionů odkoupil zpět Tomáš Chrenek, Gross si koupil sídlo na Floridě, všichni jsou za vodou a expremiérova manželka Šárka dnes drze vykládá, že by lidé neměli jen kritizovat, ale „měli by začít u sebe a postarat se o to, aby prosperovala rodina“. Je načase, aby se pod Babišovu výzvu vedle Krúpy podepsali i manželé Grossovi a Tomáš Chrenek, o kterém se beztak spekuluje, že s šéfem Agrofertu na celém projektu skrytě spolupracuje.

„Samozřejmě mě tyhle informace děsí. Ale já s tím nemám nic společného,“ reagoval pro MF Dnes po obvinění sedmi lidí švýcarskými úřady kvůli privatizaci mosteckých dolů. Miliony z provize za doly skončily v roce 1999 na účtech Grossova tehdejšího poradce Jiřího Martinka, přítele a zbrojaře Pavla Musely a také na kontě, k němuž měl přístup jistý Robert Sýkora. To jsou ale náhody!

EBF24

Po nucené jednotě v době opozičních obstrukcí koaliční strany hlasovaly o daňové reformě, jak se jim zamanulo. Nejprve véčkaři spolu s opozicí prosadili zachování stravenek, poté zas ODS pomohla levici odhlasovat třetinu odvodů z hazardu do rukou loterijních společností. Lídři TOP 09 zuří, žádné drama se ale zatím nekoná. Radek John se hájí tím, že koalice za sebou má dlouhou historii nevěr. „Byla to totální koaliční swingers party,“ uvedl. Hmm, spíš hromadná sodomie.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).