Menu Zavřít

Antirozhovor z Pasova

22. 4. 2013
Autor: Redakce

Některé věci se nemění ani na Pražském hradě. Třeba ta, že než se bavit s kdejakým českým pisálkem, je lepší ventilovat své názory poddaným prostřednictvím vybraného zahraničního média. Dva měsíce poté, co Passauer Neue Presse (PNP) zveřejnil interview s odcházejícím Václavem Klausem, přišel o víkendu tento regionální deník nevelkého významu s povídáním s Milošem Zemanem.

Doplňme, že PNP vlastní v Česku Deníky Bohemia a o masové rozšíření kratičkého rozhovoru tak nebyla nouze. Pro pořádek dodejme, že pod interview je podepsána také novinářka Lída Rakušanová. Z textu je patrné, že spíš než o rozhovor šlo o písemné odpovědi na otázky zaslané e-mailem.

Řečeno slovy Zemanova předchůdce na Hradě – „antirozhovor“. Jak jinak si lze vysvětlit, že tak zkušená autorka jako je Rakušanová, nechá bez komentáře Zemanovo tvrzení o tom, že v kampani nepoužíval „protiněmecká, ale protinacistická klišé“. Nevšiml jsem si, že by tvrdil, že všichni odbojáři byli komunisté (typické protinacistické klišé), za to narážek na „nesprávné“ češství Karla Schwarzenberga bylo dost.

Nehorázně působí i Zemanovo mentorování k tématu „sudetští Němci-Hitlerova pátá kolona“. Prý tuto tezi uznává celá historická obec a když „novináři neznají historii, je to jejich problém“. Od člověka, jehož tým šířil nestoudnou lež o tom, že Schwarzenbergova choť vystavuje na „svém“ hradě Hardegg obraz s hákovými kříži a hajlujícími Rakušany, je to opravdu trefné.

Budiž, Deníky Bohemia bodují citacemi napříč českou mediální scénou. Výrok o tom, že euro u nás bude do pěti let, převzal kdekdo. Pokud ale do budoucna hodlá prezident své názory takto písemně upouštět přes německou výhybkárnu, je na zvážení, zda nezvolit nějakou atraktivnější formu. Takový Putin dokázal v roce 2008 odpovídat 4 hodiny 40 minut. A v přímém přenosu.


Čtěte další komentáře Blahoslava Hrušky

Kurz oblbování, lekce 1: delfín

Prachy v Luxu

ebf - tip - debata

A přece se točí


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).