Menu Zavřít

ANTIVÍDEŇ

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

V ý c h o d o e v r o p s k é     b u r z y

Odmítnutí platformy Burzy pro střední a východní Evropu, kterou hodlá vytvořit vídeňská burza, si někteří obchodníci slibují od setkání představitelů pěti východoevropských trhů, k němuž dojde 4. března v Praze. Na pozvání předsedy Burzovní komory a generálního tajemníka pražské burzy přijedou prodiskutovat své problémy zástupci burz z Varšavy, Budapešti, Bratislavy a Lublaně.

Podle ředitelky vnějších vztahů BCPP Jany Marcové se bude diskutovat především úroveň připravenosti legislativy vzhledem k harmonizaci právních norem s Evropskou unií i mezi východoevropskými trhy a právě možnosti připojení se na globální trhy a do evropských a panevropských aliancí. Evropa očekává vlnu propojování a globalizace svých trhů.

Na severu Evropy například již vzniknul mezinárodní trh Norex (Nord Exchange), podobné je to v Beneluxu a existují i mezinárodní aliance pro obchody s deriváty.

EBF24

Zásadní průlom do stávajících poměrů však přineslo uzavření aliance mezi největší evropskou burzou v Londýně a největší kontinentální ve Frankfurtu. Tato idea zatím nenabyla výraznějších obrysů, ovšem vůle po propojování trhů je jasná. Východoevropské burzy v současné době zkoumají, jak se na budoucí panevropský trh připojit (EURO 1/98 a EURO 8/99).

Mezitím se vídeňská a frankfurtská burza dohodly na vytvoření jednotného trhu pro východoevropské blue chips ve Vídni. Tato idea se ale především kvůli představám Vídně, že se vše bude odehrávat jen v její režii a ostatní burzy budou moci maximálně zajišťovat připojení na nový trh, východoevropským trhům nelíbí. Většina z nich by raději do světa přes Frankfurt nebo Paříž.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).