Menu Zavřít

Antverpami „protekly“ diamanty za 1,2 bilionu korun

21. 4. 2017
Autor: ČTK

Antverpy, nejstarší diamantové obchodní centrum světa, zobchodovaly v roce 2016 o pět procent diamantů více než v roce předešlém. Belgickým městem prošlo 202 milionů karátů diamantů v hodnotě 48 miliard dolarů. V hmotnostním vyjádření a přepočtu na koruny to představuje 40,4 tun diamantů za 1,2 bilionu korun. Údaje zveřejnilo Antverpské světové diamantové centrum.

Rok 2016 znamenal také větší export leštěných diamantů na čínský trh, který s očekáváním sledují velcí obchodníci s diamanty. Podle China Customs Information Center Čína vloni dovezla leštěné diamanty za 7,02 miliardy dolarů (174,5 miliardy korun), meziročně o 4,9 procenta více.

Antverpy jsou již přes 500 let hlavním diamantovým centrem naší planety. V současné době je zde zobchodováváno přes 80 procent všech nezpracovaných diamantů a zhruba polovina všech vybroušených diamantů na světě.

Antverpská „diamantová čtvrť“ čítá přes 1500 kanceláří, ve kterých řeší obchody s diamanty kolem osmi tisíc lidí reprezentujících zhruba 160 národností.


Přečte si:

Nejdražší diamant: Pink Star se vydražil za téměř 2 miliardy

  Diamant Pink Star


Podle Antverpského světového diamantového centra Antverpami v roce 2016 celkem prošlo 190,8 milionu karátů nezpracovaných diamantů a 11,4 milionu karátů leštěných diamantů.

Rok 2016 byl úspěšný i pro Dubajskou diamantovou burzu, které během něj přibylo 268 nových členů. Import nezpracovaných diamantů zde meziročně vzrostl o 13 procent na 70,1 milionu karátů a export o čtvrtinu na 79,9 milionu karátů. Dubajská diamantová burza letos v březnu oznámila, že počet jejích členů vzrostl na magickou tisícovku.

Světová diamantová třicítka

Na světě je v současné době 30 diamantových burz. Jako největší bývá označována Izraelská diamantová burza v Ramat Gan nedaleko Tel Avivu, která sdružuje přes 3100 členů.

Antverpy se pyšní tím, že na jejich území sídlí hned čtyři diamantové burzy. „Diamantová burza není jen jeden velký sál, jak si lidé často myslí. Obvykle jde o vysokou budovu, kde jsou stovky kanceláří, přičemž každá se specializuje na určitou kategorii diamantů. Obchoduje se v lotech. Jeden lot je malý pytlík s diamanty o stejné váze a vlastnostech. Mimořádně velké a kvalitní diamanty se ale draží,“ uvádí Alojz Ryšavý, klenotník a majitel ALO diamonds.

CIF24

Velká část prodaných diamantů nachází své místo v investičních špercích, které jsou po celém světě brány jako bezpečná dlouhodobá investice, protože cena těchto vzácných kamenů dlouhodobě roste. Zájem o investiční diamantové šperky podle Ryšavého výrazně sílí i v Česku.

Čtěte také:

ALO Diamonds expanduje do USA

Český miliardář koupil za 65 milionů vzácný dopis s Červenými Mauritii


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).