Menu Zavřít

APPIAN ZVÍTĚZIL

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Mostecká uhelná společnost

Kabinet minulý týden schválil prodej státního balíku v Mostecké uhelné společnosti jejímu majoritnímu vlastníkovi, americké investiční společnosti Appian Group. Celkem 46,29 procenta akcií, jež drží Fond národního majetku, získá švýcarská firma Invest Energy, která Appian Group v zemi zastupuje, za 650 milionů korun.

EBF24

„Prodej by se rozhodně neměl přehoupnout přes horizont příštího roku, uvedl poradce ministra financí Libor Vacek. Stát měl podle původních dohod získat za svůj podíl miliardu korun, ale to bylo ještě předtím, než Appian koncem května zvýšil svůj podíl na 50,02 procenta. Část výtěžku z prodeje akcií je určena na financování nových pracovních příležitostí pro propuštěné horníky.

Podle Jiřího Diviše ze společnosti Investenergy si tímto nákupem Appian Group vytvořil základnu pro budování palivoenergetického komplexu nejen v zemi, ale i ve střední a východní Evropě. Dodal, že podnik musí v první řadě dokončit r estrukturalizaci, jež má zajistit jeho dlouhodobou konkurenceschopnost. Šéf Mostecké uhelné Antonín Koláček již dříve uvedl, že podnik v průběhu příštích dvou let sníží stavy zaměstnanců asi na čtyři a půl tisíce, tedy na polovinu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).