Menu Zavřít

Apple mění strategii, tvůrci aplikací vydělají více

10. 6. 2016
Autor: čtk/AP

Americká technologická firma Apple si bude nechávat nižší podíl příjmů z aplikací, více tak zbude na jejich vývojáře. Změna se dotkne pouze těch aplikací, které si budou zákazníci předplácet a vydrží u nich alespoň jeden rok.

Změnu byznys modelu ohlásil v rozhovoru pro server The Verge Phil Schiller, viceprezident Applu a šéf marketingu. Apple aktuálně ukrajuje vývojářům 30 procent z jejich příjmů, 70 procent si ponechávají. Nově se poměr změní na 15/85.

Ovšem jen za určitých podmínek. Aplikace nesmí být jednorázové, ale určené pro předplatitele. Model předplatného Apple od podzimu rozšíří na všechny kategorie aplikací. Uživatelé navíc musí u aplikace vydržet alespoň jeden rok, ke změně rozdělování příjmů dojde až od druhého roku. Pokud se zákazník z předplatného odhlásí, ale do 60 dnů se opět přihlásí, budou se dny do roční lhůty nadále počítat. Ke změně dojde 13. června.

Apple tímto krokem motivuje tvůrce aplikací k vyvíjení dlouhodobých projektů. A vývojáři změnu přivítají, dosud si, hlavně ti menší, stále častěji stěžovali na neudržitelnost jejich byznysu.

Výrobce smartphonů s jablíčkem si od změny slibuje zvýšení příjmů od současných zákazníků v době, kdy prodeje iPhonů začaly klesat. A také je nataženou rukou Applu v rámci malé války s Amazonem. Rozhodnutí se totiž podle serveru Bussiness Insider nejvíce dotkne Apple TV, což je krabička, která umožňuje uživatelům streamovat obsah z iPhonů.

CIF24

A právě videopřehrávač Amazonu dosud v nabídce Applu chybí, což je podle šéfa Jeffa Bezose kvůli „neakceptovatelným obchodním podmínkám“. Internetový prodejce Amazon na oplátku Apple TV nenabízí ve svých obchodech. Je otázkou, zda Bezos krok Applu akceptuje a ustoupí.

Podívejte se na rozhovor Euro TV s certifikovaným školitelem Applu:

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).