Menu Zavřít

Apple směřuje k vývoji vlastního vyhledávače, Google může přijít o polovinu uživatelů

6. 11. 2020
Autor: Profimedia.cz

Americké ministerstvo spravedlnosti podalo žalobu na společnost Alphabet, provozující internetový vyhledávač Google, za porušování podmínek rovné hospodářské soutěže. Jeden z argumentů obžaloby je fakt, že Alphabet ročně platí až 12 miliard dolarů společnosti Apple za to, že Google bude výchozí vyhledávač na zařízeních Iphone, Ipad nebo iMac. Apple proto směřuje k vývoji vlastního vyhledávače, pomáhá mu k tomu i bývalý vysoce postavený zaměstnanec Googlu.

Antimonopolní tažení proti technologickým firmám v posledních měsících nabírá na obrátkách. Firmy jako Facebook, Amazon, Apple nebo Google čím dál víc čelí různorodým obviněním z porušování rovné hospodářské soutěže, která přichází jak ve Spojených státech, tak i v Evropské unii. Jako první je na řadě podle webu Financial Times světově nejúspěšnější internetový vyhledávač Google.

Společnost Alphabet byla už v minulosti potrestána orgány EU za monopolní postavení pokutou ve výši pěti miliard dolarů. Nyní podobné sankci čelí i v domovských Spojených státech. Jedním z důvodů je i dlouhodobá praxe Google, kdy ročně zaplatí 8 až 12 miliard dolarů (187 až 280 miliard korun) společnosti Apple za to, aby se na jeho zařízení primárně využíval právě vyhledávač Google. Jen ve Velké Británii by mělo jít o částku 1,5 miliardy dolarů.

Navzdory obří finanční částce je to výhodný obchod pro obě strany. Mobilní telefony iPhone, tablety iPad a počítače iMac využívá až jedna miliarda uživatelů na světě. Právě ze zařízení Apple pochází až polovina ze všech zadaných dotazů do Googlu. I pro Apple je to důležitý obchodní model, ročně tato platba pro společnost znamená 14 až 21 procent z celkových příjmů. Google žádné jiné společnosti neplatí vyšší částku.

Je proto možné, že americké ministerstvo spravedlnosti dojde k tomu, že i tímto krokem bylo napomáháno k monopolnímu postavení. Avšak zdá se, že Apple je na tuto možnost připravený a dokonce se jí možná pokusí předejít. Nejnovější aktualizace operačního systému IOS 14 totiž ukazují novou možnost při vyhledávání – ukazuje výsledky od Applu a odkazuje přímo na dané stránky, bez zapojení Googlu.

Tomu, že Apple k tomuto kroku směřuje, napovídá i fakt, že už v roce 2018 společnost získala bývalého šéfa vývoje vyhledávání v Googlu Johna Ginnandrea. Odborníci však upozorňují, že vyvinout internetový vyhledávač na úrovni toho od Googlu bude trvat roky. Nicméně oproti době dřívější je více pravděpodobné, že se to může uskutečnit.

CIF24

Pokud se tomu však někdo z nynější hráčů technologického trhu může přiblížit, je to právě Apple, který má rozšířené zdroje a kvalifikovaný tým. Cena za úspěšný vývoj by se mohla pohybovat v rozmezí astronomických 20 až 50 miliard dolarů. Ovšem právě Apple, jehož čistý zisk letošní rok se předpokládá ve výši 55 miliard dolarů, si může dovolit dlouhodobé investice.

  • Našli jste v článku chybu?