Menu Zavřít

Stopka před Vídní: Arca Holdingu se komplikuje převzetí rakouské banky

27. 4. 2018
Autor: Wiener Privatbank

Převzetí rakouské banky Wiener Privatbank se protahuje. Rakouský regulátor požaduje po česko-slovenské skupině Arca Holding, aby vyplnila znovu svou žádost o převzetí banky a doložila další dokumenty.

„Minulý týden jsme doplnili všechny požadované věci. Chtěli detailněji popsat celou strukturu naší skupiny a uvést předmět podnikání prakticky všech firem,“ řekl týdeníku Euro největší akcionář Arca Rastislav Velič.

Arca Holding, která zastřešuje další zhruba tři stovky firem včetně Arca Capital, je první východoevropská skupina, která vstupuje na rakouský bankovní trh.

Za většinový podíl Wiener Privatbank upsané na vídeňské burze nabídla 36,85 milionů eur (938 milionů korun). Banku prodává vídeňský realitní magnát Günter Kerbler a bývalý bankéř Johann Kowar, kteří dohromady drží přes různé firmy v bance většinu. Když se ji Arce podaří získat, plánuje odkoupit rovněž 19 procent akcií z vídeňské burzy a Wiener Privatbank ovládnout stoprocentně. Rakouský finanční dohled nyní prověřuje majetkové pozadí skupiny, následně bude muset převzetí schválit ještě Evropská centrální banka.

Rozhodování Rakušanů pravděpodobně také ovlivnil lednový zásah Národní centrály proti organizovanému zločinu, který proběhl ve firmách skupiny Arca Capital. Šetření se týká aktivit v oblasti personálního leasingu, které Arca převzala se společností Wincott People.

Kvůli transakci ve skupině Arca Holding došlo rovněž k přeskupení akciových podílů. Do pozadí ustoupil Pavol Krúpa, který nyní drží jen pět procent. Největším akcionářem se stal s 55 procenty Velič, který je také iniciátorem převzetí Wiener Privatbank.

Loni v září, kdy k obchodu došlo, vedení Wiener Privatbank zájem česko-slovenské finanční skupiny vítalo. „Přibude nám naráz 25 tisíc zákazníků,“ pochvaloval si člen představenstva Eduard Berger. Měl na mysli české a slovenské klienty, které obsluhuje obchodník s cennými papíry Arca Brokerage House, jedna z části skupiny Arca Holding.

Získat banku si přála Arca již delší dobu. Nedávno založila nebankovní společnost Silverside, která na Slovensku poskytuje spotřebitelské úvěry a vstupuje i do Česka.

ebf - tip - debata

Celý text čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro, které vychází 30. dubna.

Dále čtěte:

Na Západ. Arca Capital chce švýcarské peníze

Kellner věří Culture Tripu. PPF masivně investuje do londýnského startupu

Švýcaři zuří: Vítek zničil sen o olympiádě, vyvlastněte ho


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).